Merhaba Arkadaşlar,

Şuan bu yazıyı okuyorsanız “Arduino mu yoksa Raspberry Pi mi seçmeliyim?” sorusunu düşündüğünüzü duyar gibiyim .Aslında Arduino ile Raspberry Pi birbirinden oldukça farklı iki karttır.Farklı sorunları çözmek için tasarlanmış olsalar da bazen benzer özellikleri nedeniyle kullanıcılar projeleri için hangisini seçeceği konusunda arada kalabiliyor.Buna bir çözüm bulmak için ikisini de bir tanıyalım ve hangi projelerde kullanabileceğimize bir bakalım.

Arduino Nedir?

Arduino açık kaynaklı, kod yazıp derleyebileceğiniz ve farklı donanımlarla zenginleştirebileceğiniz elektronik bir karttır.  Mikro denetleyici, usb girişi ve giriş/çıkış konektörlerine sahiptir.Kendine özel bir IDE’si vardır. Bu IDE sayesinde bilgisayarınızda gerçekleştirilmesini istediğiniz işlemleri kodlayarak bunu Arduino kartınıza aktarabilirsiniz.Bu yazılımlar modüllerle, kartlarla ve cihazlarla entegre edilebileceği gibi, interaktif nesneler oluşturulmasını sağlayabilir. 

Arduino Avantajları

  • Kullanmaya başlaması oldukça kolaydır.
  • Gerçek zamanlı uygulamalar için kullanılabilir.
  • Temel projeleri gerçekleştirmek için çok fazla bir programla bilgisine ihtiyaç duymaz.
  • Çok sayıda Shield ve kütüphaneye sahip.

Arduino Dezavantajlar

  • Raspberry Pi kadar güçlü değildir.
  • Ya C/C++ ya da Arduino kullanarak programlamak gerekmekte.
  • İnternete bağlanmak göreceli olarak biraz daha zor.

( Arduino’ya nasıl başlayacağım diye soruyorsan burayı bir incele derim.Aynı zamanda bu setin dersleri akademide mevcut. YouTube üzerinden de derslerimizi takip edebilirsin 🙂 )

Raspberry Pi Nedir? 

Raspberry Pi kredi kartı boyutunda “gerçek bir bilgisayardır.” Bir bilgisayarın yapabileceği çoğu şeyi yapabilme kapasitesi,küçük boyutu ve uygun fiyatından dolayı herkes tarafından kullanılmaktadır.

Raspberry Pi’yi bir bilgisayar gibi kullanabilirsiniz. Bunun için monitör, klavye ve mouse bağlayıp ardından güç vermeniz yeterli. Yetenekli ve küçük bilgisayar Raspberry Pi ile masaüstü veya diz üstü bilgisayarlarınızda yapabildiğiniz işleri de yapabilir, aynı zamanda oyunlar oynayabilirsiniz. Raspberry Pi 3 modeliyle birlikte gelen Wi-Fi ve Bluetooth özelliğiyle ise kablosuz olarak cihazlara bağlanabilir, internette dilediğiniz gibi gezinebilirsiniz. Ayrıca yüksek çözünürlüklü HD videolar oynatabilirsiniz.

Raspberry Pi kendi web sitesinden sunduğu Raspbian işletim sistemi ile, Larch Linux ARM yada Windows 10 IoT Core ile kullanılabilirsiniz. Herhangi bir Sd Karta işletim sistemi yüklendikten sonra, bu sd kartı Raspberry Pi kartınıza takıp , kartınızı Hdmi arayüzü ile bir ekrana bağlayarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Python programlama diliyle programlanabildiği gibi C,  C++ ve Perl programlama dilleriyle de kullanılabilirsiniz.

   

Raspberry Pi Avantajları

  • İnternet ile bağlantısı kolaydır.
  • Çeşitli programlama dilleri ile programlanabilmekte.

Raspberry Pi Dezavantajları

  • Eğer CPU meşgul ise donanımla bağlantı kurmak gecikebilir.
  • Dahili bir analog-dijital dönüştürücü yoktur.
  • Donanım ve tasarım açık kaynak değildir.

( Raspberry Pi için tıklayabilirsin. )

Sonuç

İkisi arasındaki  temel farklardan biri Arduino kartlarının donanımında bir adet mikrodenetleyici bulunup Raspberry Pi’nin donanımında ise mikroişlemci bulunmasıdır.Arduino, bir elektronik geliştirme kartıdır ve bilgisayar sistemli cihazların yazılımı için kullanılır. Ancak Raspberry Pi, bir bilgisayardır.

İki kart da proje geliştirme, yazılım üretme amaçlı kullanılabilir ancak Raspberry Pi, bağımsız görüntü işleme gibi gerçek zamanlı bilgisayarlarda bulunan özelliklere sahiptir.

Hangi kartı tercih edeceğiniz geliştireceğiniz uygulamanızın gereksinimleri ilgili aslında. Projenizde iki kartı bir arada bile kullanabilirsiniz. Donanımlarınızı Arduino ile kontrol ederken Arduino’nuza komutları Raspberry Pi üzerinden gönderebilir, bu arada Pi üzerinde görüntü işleyebilirsiniz.

Önceki İçerikMikroişlemci ve Mikrodenetleyici
Sonraki İçerikStep Motor Nedir?
Ecehan Çivril
Uludağ Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Mezunuyum. Robolink Teknoloji'de İçerik Geliştirme Mühendisi olarak çalışıyorum. Robolink Youtube kanalına proje ve ürün inceleme içerikleri üretiyorum. Aynı zamanda Robolink Akademi'de aktif olarak yazarlık yapıyorum. :) Sen de aramıza katılmak ister misin? #projebaşlasın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz