Merhaba arkadaşlar, bu uygulamamızda LDR (ışığa bağımlı direnç); ortam ışığına göre direnci değişen devre elemanını kullanarak analog değer okuma ve seri haberleşme işlemlerini gerçekleştireceğiz.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pXH1D30AC-4[/embedyt]

Malzeme Listesi:


LDR  pinlerinde yön kavramı yoktur. Aşağıdaki devre şemasına uygun olarak devremizi breadboard üzerine kuruyoruz. Burada kurduğumuz devre üzerinden 0V ile 5V (0-1023) arasında değişebilen gerilim değerleri alabiliriz.

Untitled Sketch bb 1

Kod kısmına geçelim.

#define Ldr A0
void setup()
{
Serial.begin(9600);
}
void loop()
{
int Ldr_deger = analogRead(Ldr);
Serial.print("Analog Deger = ");
Serial.println(Ldr_deger);
delay(250);
}

#define Ldr A0 ile A0 pinini Ldr adlı değişkene atıyoruz. Arduino Uno üzerinde 6 adet analog pin mevcuttur. Bunlar: A0, A1, A2, A3, A4 ve A5 pinleridir.

Serial.begin(9600); ile seri haberleşmemizi baud rate 9600 olacak şekilde başlatıyoruz. Burada analog okuma yapacağımız için pin durumunu çıkış (OUTPUT) veya giriş (INPUT) olarak tanımlamamıza gerek yok.

void loop() fonksiyonuda analogRead(Ldr) ifadesiyle okunan analog bilgi (0-1023 veya 0V-5V aralığında) int olarak tanımladığımız Ldr_deger değişkenine atıyoruz.

Serial.print(“Analog Deger= “); ifadesiyle serial ekran üzerinde Analog Deger=  yazdırıyoruz.

Serial.println(Ldr_deger); ifadesiyle okumuş olduğumuz analog değeri serial ekrana yazdırıyoruz ve burada println kısmındaki ln bir alt satıra geçmeyi ifade eder. 250 milisaniye hiçbirşey yapmadan bekler ve daha sonra void loop() döngüsünün başına dönerek aynı işlemleri tekrar eder. Gelen verilere bakmak için Serial ekranı açmanız gerekmektedir. Bunun için Arduino derleyicisinde sağ üstte bulunan büyüteç simgesine tıklamanız yeterlidir.

ldrseriekran

Bu dersimiz işinize yaradıysa ve hoşunuza gittiyse diğer derslerimize göz atmayı unutmayın 🙂

robolinkmarket.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz