Merhaba arkadaşlar, IoT başlangıç seti serisinin beşincisi olan NodeMCU ile RGB led kullanımını inceleyeceğiz sizinle. 

RGB LED; içerisinde kırmızı, yeşil ve mavi renkleri bulunduran bir led çeşididir. Sadece bu renkler değil aslında birçok renk aralığına bir kontrol algoritmasıyla ulaşmamızı sağlayan bir elemandır. Işıklandırma sistemlerine çok yakışmaktadır. Çalışma mantığı ilgili renklerin voltaj değişimleriyle tamamen kapatılması, tamamen açılması yada kısmen kapatılmasıyla renk değişimlerinin elde edilmesi.

İki çeşit RGB led vardır. Biri ortak anot biri ortak katottur. Buna dikkat edilmelidir çünkü devrede dağlantı şekilleri değişmektedir. Bizim kullanacağımız RGB led ortak anot olduğundan devremizi ona göre kuracağız. Buna devre kurulumunda daha detaylı değineceğim.

🚀Devre kurulumu;

Bizim RGB ledimizin ortak anot olduğunu söylemiştim. Ortak anot olmasının farkı PWM sinyalleri negatif kenar tetiklemesiyle aktif olmaktadır. Bu yüzden de GND pinine bağlanmalılar. Eğer sizin lediniz ortak katot ise tam tersi PWM sinyalleri pozitif kenar tetiklemesi ile aktif olup 3.3V pinine bağlanmalıdırlar.  

Diğer renk çıkışlarımızı ise pwm sinyali bulunduran dijital pinlerine bağlanmalıyız. Ben sırasıyla D5,D6 ve D7 pinlerine bağladım siz istediğinize bağlayabilirsiniz.

🚀Kodlarımız ise şöyle olmalı;

#define kirmizi D5
#define yesil D6
#define mavi D7


void setup() 
{
  pinMode(kirmizi,OUTPUT);
  pinMode(yesil,OUTPUT);
  pinMode(mavi,OUTPUT);

}

void loop() 
{
 digitalWrite(kirmizi,LOW); //kırmızı ışık yanacak diğerleri sönecektir.
 digitalWrite(yesil,HIGH);
 digitalWrite(mavi,HIGH);
 delay(1000);

 digitalWrite(kirmizi,HIGH);
 digitalWrite(yesil,LOW);   //yeşil ışık yanacak diğerleri sönecektir.
 digitalWrite(mavi,HIGH);
 delay(1000);

 digitalWrite(kirmizi,HIGH);
 digitalWrite(yesil,HIGH);
 digitalWrite(mavi,LOW);  //mavi ışık yanacak diğerleri sönecektir.
 delay(1000);
 
}

Bunun aynısını blynk üzerinden ara renkleri kendimiz ayarlayarak yapalım şimdide.

🚀Blynk kodları;

#define BLYNK_PRINT Serial
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <BlynkSimpleEsp8266.h>


char auth[] = "*********************";
 //mailinize gelen tokenı girin 
char ssid[] = "************";  //internet adınızı girin
char pass[] = "************";  //internet şifrenizi girin 


void setup() {
  Blynk.begin(auth, ssid, pass);
}

void loop() {
  Blynk.run();
}

Bu ne kadar güzel kod dediğinizi duyar gibiyim. 🙂 Evet kodumuz bu kadar çünkü belirleyici her şeyi blynk uygulaması üzerinden yapacağız. Kodda sadece blynk ile bağlanmamızı sağlayacak bilgileri atıyoruz. 

Blynk uygulamasında proje sayfasını açtıktan sonra sayfayı sola çekerek widget box içerinden zeRGBa yı seçiyoruz. 

                                                                                                    

Yukarıda sağda görmüş olduğunuz ayarları yapmanız yeterli. Sadece pinlerin olduğu yerleri dijital bölümünden yapmanız ve modül üzerinde bağladığımız pinlerin dijital karşılıklarını nodeMCU pin out şemasından doğru bakarak yapmanız önemli. Son kısımdaki on-off durumu için eğer on derseniz sadece tıkladığınız yerdeki renk oluşacaktır ama off da parmağınızı sürüklediğiniz her yerde renk değişimlerini görüyor olacaksınız.

Ben buna örnek verebilmek için projenin gerçeklemiş halinden fotoğrafı aşağıya koyacağım ki ara renkleri istediğimiz gibi nasıl değiştirebildiğimizi somut bir şekilde anlayın.

                                                              

Yazımızın sonunda biraz RGB ledin güzelliklerinden bahsedelim. 🙂

Hayatınızı, yaşam alanlarınızı renklendirmek istediğinizde başvurmanız gereken bir kompanent olduğunu düşünüyorum. Sadece kişisel kullanımlarda değil büyük mimari aydınlatmalarda da kullanımı artmakta çünkü ledlerin kayıpları az olduğundan enerji sarfiyatları çok düşüktür. Ampuller gibi içlerinde flaman bulundurmadıklarından uzun ömürde sorunsuz çalışabilmektedirler. 

🚀Siz de bu yazıda RGB led ile tanıştınız ya da belki çoktandır tanışıyorsanız da deneyimlemenizi tavsiye ederim her yeri renklendirmek isteyeceksiniz çünkü. 🙂  Nodemcu ile rgb led konusu ile ilgili bir sorunuz olursa aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. 

IoT başlangıç seti serisinin önceki yazıları için Robolink Akademi‘yi ve çok sayıda ürün için Robolink Market‘i ziyaret edebilirsiniz. 

Herkese renklçalışmalar 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz