Evinizde 3 boyutlu yazıcı yapmak istiyorsanız, bu yazımız üç boyutlu yazıcının mekanik malzemelerini tanımanıza yardımcı olacaktır.  Eğer bu konuyla ilgili sorunuz olursa bize sorabilirsiniz. Seve seve yardımcı olmak isteriz. 🙂

Şase:

Bu başlık altında 3 boyutlu yazıcıların ana iskeletinden nasıl bir iskelet kullanıldığını anlayacağız. Şasede genellikle alüminyum veya pleksiglass malzeme tercih edilmektedir. Ayrıca, ahşap ve krom mil-gijon ile çerçevelerde yapılmaktadır.  Ana yapının sağlam olması yazıcının ağır olma olasılığından dolayı oldukça önem taşımaktadır. Plastik veya başka bir malzemeden yapılacak olsaydı, çok çabuk kırılabilir veya daha da kötüsü sürekli kalibrasyon sıkıntısı yaşatabilir. Bu nedenle sağlam ve maliyeti ucuz olan alüminyum profil ve pleksiglass en çok tercih edilen iskelet türüdür.

Alüminyum profil bağlantı kolaylığı açısından ve kolayca kesilebilmesi açısından büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca, sağlam bir yapıda çerçeve oluşturmanızda etkilidir.  Diğer alternatif olan pleksiglass ise sade bir çerçeve oluşturmanıza olanak vermektedir. Fakat bu yapının dezavantajı daha öncede bahsettiğimiz gibi çok sağlam olmaması ve titreşimli bir yapı olmasıdır.

Bir diğer iskelet türü ise sigma profil ile oluşturulan iskelet türüdür. Yalnız bu iskelet türünde yazıcı ağır olmaktadır. Bunun yanında, titreşimi daha düşük olmaktadır.

3 boyutlu yazıcıların iskeletinin sabit durabilmesi için kullanılan köşe elemanlarıdır. Özellikle sigma profil kullananların tercih ettiği yapılardan biridir.

İndüksiyonlu Krom Kaplı Mil:

İndüksiyon krom kaplı mil, 3 boyutlu yazıcılarda kayar elemanların yatakları olarak kullanılmaktadır. Sıradan millerle kıyaslayacak olursak krom kaplı miller paslanmaz ve aşınmayı önleyici yapıya sahiptir. Ayrıca indüksiyon olmasının dayanıklı olmasını sağlayarak eğilip bükülmesini önlemektedir.  Yapılacak olan yazıcının boyutlarına göre mil boyutları çeşitlilik göstermektedir.

Vidalı Mil (Gijon-Trapez Mil):

Vidaların başsız ve uzun olanları denebilir. J Kaplamaları olmadığı için daha ucuz olan bu miller dişli olduğu için çok amaçlı kullanılmaktadır. Vidalı mil Z ekseni üzerinde dikey hareketi sağlayan elemandır. Vidalı milin dişleri yükü dikey eksende taşımaktadır.

Rulmanlar:

Döner elemanların hareketini bozmadan yataklamasını sağlayan elemanlara rulman denmektedir. Döner elemana gelen yükü çevreye aktararak, döner elemanın kolayca dönmesini sağlamaktadır.  3 boyutlu yazıcılarda millerin rahat dönebilmesi için kullanılmaktadır.

Lineer Rulmanlar:

Sürünmeyi en aza indirerek kaymayı sağlayan rulmanlar arabalı veya kayan rulman adını alır. Kullandığını krom millerin çapına göre aynı ölçüdeki rulmanlar tercih edilmelidir. Örneğin; 8mm’lik krom kaplı mil için SCE8UU gibi kayar rulmanlar tercih edilmelidir.

GT2 Kayış-Kasnak:

Bu sistemde, motordan alınan dairesel hareket, krom mil üzerinden doğrusal harekete çevrilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, kasnak çapının büyütülmesi ile hız-hareket orantısının ayarlanmasına olanak vermektedir. Genellikle evde yapılacak olan 3 boyutlu yazıcılarda GT2 kayış ve kasnak sistemi kullanılmaktadır.

Kaplin:

Kaplin motorun mili ile vidalı milin birbirine bağlanmasına yaran malzemedir. Örneğin; Üç boyutlu yazıcılarda kullanılan motorlardan en yaygın olanı nema 17’dir ve bu motorun mili(şaft) 5mm dir. Bu mili 8mmlik vidalı mil bağlamamız gerekiyorsa 5×8’lik kaplin kullanılması gerekmektedir. Bu örnekten yola çıkarak kendi kaplininizi yapacağınız 3 boyutlu yazıcı için seçebilirsiniz.

Nozzle:

Nozzle filamentin akışkan hale gelerek aktığı çıkış noktasıdır. Genellikle pirinçten yapılan ince uçlu yapıya sahip parçadır. Nozzle ucuna aynı zamanda sıcak uç denmektedir.

Hotend:

Aslında hotend nozzle ve diğer parçaların tümüne verilen bir isimdir. Hotend içerisinde yer alan parçalar; soğutucu blok, ısıtıcı blok, barel, nozzle, pnömatik konnektör bulunmaktadır.

  • Isıtıcı blok:

Nozzle ın bağlandığı yerdir. Seramik ısıtıcının gireceği bir yer bulunmaktadır. Isıtıcı buraya girer ve gerilim uygulandığında ısınmaya başlamaktadır. Böylece nozzle de ısınmaya başlamış olur. ,

  • Filament ısıtıcı:

Ayrıca ısıcıtı blok üzerinde filament ısıtıcı için yer bulunmaktadır.

  • Sıcaklık ölçümü:

Ayrıca ısıtıcı bloğun üzerinde sıcaklık ölçümü yapılabilmesi sıcaklık sensörü yeri bulunmaktadır.

  • Soğutucu Gövde:

Soğutucu gövde ise ısıtıcı bloğun hemen üzerine ısının yukarı iletilmesini engellemek için bulunmaktadır.

  • Barel:

Çelik barel, baskı başlığı içerisine giren filamentin ısıtıcı kütüğe aktarımının sağlandığı kısımdır. 3D yazıcılarda kullanılan nozzle boğazıdır. İçerisinde teflon boru bulunur. Paslanmaz çelikten üretilmiştir. Isıya dayanıklıdır.

  • Pnömatik konnektör:

Nikelden ve kaplamalı prinçten üretilmiş parçadır. Filamentin hotend kısmında içeri girmesini sağlamaktadır.

  • Fan:

Ayrıca, bu bölümde soğutucuya hava üfleyen bir fan bulunmaktadır. Bu fan sayesinde ısının yukarıya taşınması engellenir böylece sabit bir filament akışı elde edilmektedir.

  • Fan tutucu:

Fanın hotend üzerinde sabitlenmesine yarıyan aksesuardır.

Motor Tutucu:

Kullanılan motorların boyutlarına göre değişen motor tutuculardır. Ana şaseye motorların sabitlenmesi için kullanılan parçalardır.

Extruder:

İki tip extruder bulunmaktadır.  Bir tanesi hotend içerisinde yer alan filamenti çekip hotend kısmında ısıtarak hazır halen getiren tipi, diğeri ise hotend ucundan ayrı olan filamenti iterek hotend tarafına geçmesini sağlayan tiptir. Extruder filamentin sıkıştırılıp itilerek nozzle ucuna aktarıldığı parçadır. Böylece filament baskıya hazır hale gelmiş olmaktadır.

PTFE Teflon Boru:

Bu PTFE teflon boru 3 boyutlu yazılarda filamentin ekstruder ve ısıtıcı uç arasında hareket ederek filamentin yolunu sağlayan tüptür.

Somun ve Civatalar:

Yapacağınız 3 boyutlu yazıcınıza uygun civata ve somunları sitemizden temin edebilirsiniz.

Filament Tipi:

Filament ile ilgili detaylı bilgi için filament ile ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Bu bölümde 3 boyutlu yazıcı yapabilmek için gerekli olan mekanik parçaların işlevlerini öğrendik. Bir sonraki yazımızda sizlere elektronik parçaların ne işe yaradığından nasıl bir görevi olduğundan bahsedeceğiz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🙂 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz