Hiç bir mekanın önünden geçerken telefonunuza o mekanla alakalı bir mesaj ya da reklam aldınız mı? Peki bu rastlantının şans olduğunu mu düşünüyorsunuz? Hayır, işletmeler artık işini şansa bırakmıyorlar, Beacon’a bırakıyorlar. Peki nedir bu Beacon? Bu yazımızda buna değindik…

Beacon Nedir?

Beacon Konum

    Oldukça küçük boyutlarda, diğer cihazlar ile kablosuz bağlantı kurabilen, düşük enerji tüketimine sahip yeni bir teknoloji. Bu teknolojiye sahip ürünler düşük güçte sinyaller yayarak yakınındaki kablosuz cihazlar ile iletişime geçebilir. Diğer cihazın kendine olan uzaklığını algılayıp, anlık konumu işleyebilir ve ona göre yapılmak istenen işlemi uygulayabilir. Mesela bir giyim mağazası sahibisiniz. Bir kampanya yaptınız ve tüketiciye ulaşmak istiyorsunuz. Beacon’ı mağazanıza yerleştirdikten sonra mağazanın yakınından geçen insanların akıllı cihazları ile iletişime geçerek mağazanızdaki kampanyalar hakkında bilgi verebilir. Bu tıpkı eskilerin pazarcıları gibi, param olsa da ben alsam, diyecek bir teknoloji olabileceği gibi IoT alanında da birçok hizmette kullanılabilir. Örneğin bir şehirdesiniz ve o şehre ait tarihi kalıntılar ya da sanat eserlerinin yakınından geçiyorsunuz bu yerlere yerleştirilmiş bir Beacon sayesinde size farkındalık yaratılabilir ve o eserin hikayesi ve bilgileri verilebilir. Ya da bir iş yerinde çalışanların telefonları ile bağlantı kurabilir, satış yaptığınız müşterileri ya da misafirlerinizi yönlendirebilirsiniz. Evinizde sizin geldiğinizi algılatıp aydınlatmayı çalıştırabilir, ısıtma sistemlerini yönlendirebilirsiniz. Yani birçok alanda hayatımıza katılabilen Beacon ile yapılabilecekler yine insanlığın hayalleri ile sınırlı.

Beacon Çalışma Prensibi

   Daha önce IoT yani Nesnelerin İnterneti’nden bahsettik. İşte bu kavramın teknolojiye olan etkileri kablosuz ağlarda da gelişmelere yol açtı. Bluetooth Low Energy (BLE) bunlardan biri. BLE’nin düşük enerji kullanımının avantajlarından yararlanmak isteyen üreticiler de küçük boyutlarda, kablosuz olarak diğer akıllı cihazlara sinyal gönderip iletişim halinde olabilecek cihazlar geliştirebilmiş ve Beaconlar aramıza katılmıştır. Aşağıda bir mağaza için Beacon’ın çalışma şeması gösterilmiştir.

Beacon Magaza 1

Beacon Kullanım Alanları

Beacon

  • İzleme: Üretim ve taşımada sorunların giderilmesini sağlayabilir. Ürünün çalışma alanı içerisinde nerede ne zaman olduğu bilgilerinin elde edilmesi sağlanabilir. Kurulan bir ağ ile bu bilgiler arşivlenebilir.
  • Navigasyon: Google gibi harita uygulamalarının aksine dış mekanda değil iç mekanda yön bulunması sağlanabilir. Büyük alışveriş merkezleri, müzeler gibi yerlerde gidilmek istenen, görülmek istenen noktalara daha net talimatlar ile yönlendirilebilir.
  • Etkileşim: Otomatik etkileşimler yapılabilir. Örneğin eve geldiğinizde aydınlatmalar ve kombi çalıştırılabilir. İşyerinde bilgisayarınız aktif hale gelebilir ya da siz işyerinden ayrıldığınızda odanızın kapısı kilitlenebilir. Odanız enerji tüketimini azaltabilir.
  • Güvenlik: Bulunmaması gereken insanlar algılandığında uyarı verebilir. Ya da ortamdan ayrılmaması gereken bir obje ayrıldığında bunu sorumlulara bildirebilir.
  • Analiz: İnsanların nerelerde dolaştığı, hangi mağazaları tercih ettiği, bir işyerinde en çok problemin nerede yaşandığı sürekli olarak elde edilen verilerin biriktirilmesi ile analizler sağlanabilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz