Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda Arduino ile basit bir led yakıp söndürme devresi yapacağız. Aşağıdaki devre şemasında gösterildiği şekilde led, direnç ve Arduino Uno’nun bağlantılarını yapalım. Unutma Ledin uzun bacağı + ve 2 numaralı dijital pine bağlanacaktır. Devremizi kurduk sanırım. O zaman Arduino Uno’yu kutu içeriğinde bulunan USB kablo yardımıyla bilgisayarımıza bağlayalım (Evet, o mavi kablo).

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BM2FyDGkXHQ[/embedyt]


Arduino derleyici kurulumunu yaptığımızı varsayıyoruz. Kurulum yapmadıysanız bu linkten faydalanabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

Devre Şeması:

led yak 00

Arduino Kodu:

Evet kodlama kısmına geçmek için sabırsızlandığınız farkındayız. Daha önceden indirmiş olduğumuz Arduino derleyicimizi açıyoruz ve sol üst köşede bulunan Dosya bölümündeki Yeni sekmesine tıklıyoruz karşımıza yeni bir Arduino sayfası açılacaktır. Açmış olduğumuz bu yeni sayfada void setup() ve void loop() gibi kod blokları hazır bir şekilde gelmektedir. Hem alışkanlık kazanmak hem de bu blokları tanımak adına sayfadaki tüm yazıları siliyoruz.


Şimdi kendi kodumuza başlayalım. #define led 2 ile led adlı değişkenimize Arduino Uno’daki dijital 2 pinini atıyoruz. void setup() şekilindeki tanımlamalara fonksiyon denmektedir. Arduinoda bu bölüme programımız için gerekli ayarlamaları, konfigürasyonları ve Arduinoyu başlattığımız anda sadece bir kez çalışmasını istediğimiz bölümleri iki süslü parantez ( { , } ) arasına yazarız ve void setup() tüm bunları kapsamış olur.

void setup() fonksiyonu içerisine pinMode(led,OUTPUT) ile ledimizin bağlı olduğu pinin dijital çıkış (OUTPUT) olarak tanımlandı. void loop() fonksiyonu kısmı iki süslü parantez arasına yazmış olduğumuz kod bloklarını Arduino da enerji olduğu sürece sonsuz bir döngü şeklinde çalıştırmaktadır.

void loop() fonksiyonu içerisine program da  sürekli bir şekilde çalışmasını istediğimiz kod bloklarını yazarız. digitalWrite(led, HIGH); buradaki digitalWrite() adından da anlayacağımız üzere dijital yazma işlemi yapmaktadır ve led adlı 2 numaralı dijital pini HIGH (1) lojik seviyesine ayarlar. Burada led yazan yere direkt 2 yazsaydık hiçbir fark olmazdı. Dijital terimi 1=5V=HIGH  ve 0=0V=GND=LOW  olarak geçmektedir.

delay(1000); programın bu kısımda 1000 milisaniye hiçbir işlem yapmadan beklemesini belirtir. delay() parantez içerisine istenilen zaman aralığı verilebilir.

digitalWrite(led,LOW);  bu kısımda daha önceden lojik HIGH seviyesinde olan led pinimizi lojik LOW seviyesine çekmiş olduk. Tekrar delay(1000);  ile hiçbir işlem yapmadan 1000 milisaniye beklemesini belirtik. Program bu kısımdan sonra tekrar void loop() kısmının başına geçer ve yukarıda belirtiğimiz adımları tekrar gerçekleştirir.


Şimdi kodumuzu Arduino Uno’ya yükleyelim. Port ve kartımız seçili değil ise araçlar bölümünden seçmeyi unutmayalım ve sağ tarafı gösteren ok işaretine tıklayalım. Dosyanın kayıt edilmesini istediğimiz yeri ve ismini yazarak onaylayalım ve kodumuz yükleniyor. Özet olarak void loop() kısmında tanımlamış olduğumuz ledin 1000 milisaniye yanmasını ve 1000 milisaniye sönmesini programlamış olduk ve bu işlem enerji kesilene kadar devam etmektedir. Unutmayalım: noktalı virgüllerin kullanılması gereken yerler var ve bu kısımlarda kullanılmadığı durumlarda program hata verir.

Artık kodumuzu Arduino’ya yükleyebilir ve led yakıp söndürme uygulamasını gerçekleştirebiliriz. Yükledikten sonra size göz kırpan ledinizle iyi vakit geçirebilirsiniz!

Bu dersimiz işinize yaradıysa ve hoşunuza gittiyse diğer derslerimize göz atmayı unutmayın 🙂

-Dersleri Robolink Teknoloji Youtube kanalından takip edebilirsiniz. 

robolinkmarket.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz