Breadboard‘a kuracağımız devrelerin ve yapacağımız projelerin bel kemiği diyebiliriz. Breadboard, türkçe ekmek tahtası anlamına gelmektedir ve bu ifadenin hiçbir anlamı olmadığından elektronikte breadboard olarak kalmıştır. Breadboardgenel itibariyle prototipleme aşamasında kullanılır.  Devre elemanlarının bir arada durmasını ve bağlantıların kolay yapılmasını sağlar. Örneğin; 3 pinli bir sensörümüz var ve biz bu sensörden Arduino uno ile veri almak istiyoruz. Bu sensörü arduino uno üzerinde doğrudan kullanabileceğimiz bir alan bulunmamaktadır. Bu sensör veya buna benzer sensör, direnç ve led gibi elektronik malzemeler ile kolay devre tasarımı yapılması için breadboard kullanılır.

Breadboard İç Yapısı:

Breadboardun iç yapısı aşağıdaki görselde gösterildiği gibidir. Breadboard genel itibariyle iki kısımdan oluşur diyebiliriz. Birinci kısım VCC (besleme gerilimi) ve GND (eksi kutup veya toprak hattı diyebiliriz.)‘nin bağlanacağı kırmızı (+)  ve mavi (-) hatların bulunduğu deliklerdir. Bu hatlara verdiğimiz gerilimi devremizde gerilime ihtiyaç duyduğumuz yere taşırız.Kırmızı çizgi, yanında bulunan deliklerin birbiriyle kısadevre(temas)  halinde olduğunu belirtmektedir. Kırmızı hat üzerinde bulunan herhangi bir delikten  gerilim uyguladığımızda hat üzerindeki herhangi farklı bir noktadan aynı gerilimi alabiliriz. Bazı breadboardlarda bu çizgi tam ortadan kesilmektedir burda belirtilen tam o noktada iletken yok ve kırmızı çizgiler birbirinden bağımsızdır. Yukarda belirtilen durumlar mavi (GND) hat içinde geçerlidir.

İkinci kısım ise orta kısımda bulunan delikler, aşağıdaki görselden anlayacağımız üzere orta kısımdaki delikler dikey olarak 5 delik(A,B,C,D,E) birbiriyle kısa devredir.Aynı şekilde karşı taraftaki 5 delikte(F,G,H,I,J) birbiriyle dikey kısa devredir. Orta kısımdaki deliklerin birbiriyle yatay olarak herhangi bir bağlantısı yoktur. Karşılıklı bulunan sağ 5 delik(A,B,C,D,E) ve sol 5 delik (F,G,H,I,J) arasında herhangi bir bağlantı yoktur.

 

 

Breadboard Çeşitleri:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz