Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda bobin nedir, çalışma prensibi nasıl işler ve çeşitleri nelerdir onun üzerinde duracağız…

Bobin Nedir?

    BobinBobinler üzerinden akım geçirildiğinde manyetik alan ile enerji depolayan elemanlardır. Yani temel amaç elektrik enerjisini manyetik alana çevirmektir. Diğer bir adı da indüktördür. Devrelerde L harfi ile gösterilir ve birimi Henry’dir. Güç kaynaklarından sinyal işleme devrelerine, trafolardan anahtarlamalı güç kaynaklarına kadar kullanım alanları mevcuttur.

 

Bobinlerin Çalışma Prensibi

    Bir telin üzerinden geçen akım etrafında manyetik alan oluşturmaktadır. Telin üzerinden geçen akım doğru akım ise manyetik alan sabittir. Eğer alternatif akım ise manyetik alan değişkenlik göstermektedir. Temelde bu iki prensip ile ilerleyen bobindeki amaç geçen akımdaki elektrik enerjisini manyetik alan şeklinde depolayabilmektir. Telin sarılması ile bu manyetik alan şekillenip manyetik özelliğini arttıran çekirdekte yoğunlaşmaktadır. Manyetik geçirgenliği iyi olan bir ferromanyetik malzemenin etrafına izole edilmiş bakır tel sarılarak elde edilen bobinde bir endüktans oluşmaktadır. Bu endüktans sarım sayısı, manyetik geçirgenlik ve nüvenin kesit alanı ile artmakta iken nüve uzunluğu ile azalmaktadır. Eğer manyetik alan değişkenlik gösterir ise bobinin üzerinde bir gerilim endüklenmektedir. Bu değişim de doğru akımda değil alternatif akımda görülmektedir. Yani bir bobine alternatif akım uygulandığında üzerinde gerilim endüklenebilirken doğru akım uygulandığında bobinde gerilim olmayıp sadece manyetik alan olmaktadır. Bu yüzden doğru akım ile bobinler genelde elektromıknatıs olarak kullanılabilmektedir.

Bobin Calisma Prensibi94

Bobin Çeşitleri

Bobin tipleri

Hava Nüveli Bobinler

Hava Nuveli Bobin    Genellikle yüksek frekanslı devrelerde kullanılmaktadır. Devredeki hava nüveli bobinlere el ile bile temas edildiğinde endüktans değeri değişebilmektedir. Bunun da devreye zarar verme ihtimali vardır. Bu yüzden bazı devrelerde bu tip fiziksel etkilerden korunmak için bobinler silikon vb. maddeler ile kaplanmaktadır.

 

Ferrit (Ferit) Nüveli Bobinler

Ferrit Nuveli Bobin   Ferrit nüveli bobinler nüvenin demir, nikel, kobalt, bakır, alüminyum ve bazı katkı malzemeleri kullanılarak elde edilmektedir. Bu radyo frekans bobinleri petek sargı şeklinde sarılmaktadır. Bu da kaçak kapasiteyi azaltmak amaçlıdır. Az bir iletken ile istenilen bobinin üretimi mümkündür. Pirinç ve alüminyum nüvelerde manyetik kuvvet çizgilerine karşı yüksek kuvvet gösterip endüktans düşük tutarken, ferrit nüveler endüktansı arttırır.

 

Demir Nüveli Bobinler

Demir Nuveli Bobinu   Genellikle filtreleme ve ses frekans devrelerinde bulunurlar. Bir diğer adı da şok nüveli bobinlerdir.

 

 

Sac Nüveli Bobinler

Sac Nuveli Bobinler   Bu tip bobinlerin birer yüzleri balast, AC motor, kontaktör, transformatör gibi yerlerde foucault akımlarının etkisini azaltmak için saclardan yapılmaktadır.

 

 

Nüvesi Hareketli Bobinler

   Hareket edebilen nüve sayesinde manyetik alanda oluşan değişme ile endüktans ayarı yapılması için tasarlanmıştır.

 

Sargı Ayarlı Bobinler (Varyometre)

    Bobinin üzerindeki bir eklenti ile bobin değeri ayarlanması için tasarlanmıştır.

Kademeli Bobinler

    Bobinden alınan uçların çok konumlu bir anahtar ile değiştirilerek farklı endüktans değerleri almak için tasarlanmıştır.

Hareketli BobinHareketli Bobin II

    Siz de projeleriniz için hemen  bobinlere ve daha fazlasına sahip olmak istiyorsanız tıklayın RobolinkMarket’e uğrayın…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz