Selamlar! Bu bölümde FireBase ‘i ESP8266 ile kullanmak için gerekli kurulumları yapıp, App İnventor 2 ile basit bir android uygulama yapacağız.

Malzemeler

FireBase Nedir?

FireBase’den kabaca bahsedicek olursak verilerimizi uzak bir sunucuda gerçek zamanlı olarak depolayabileceğimiz, bulut(Cloud) tabanlı bir platformdur.

Özelliklerine gelecek olursak;

  • Depolama
  • Toplu Bildirim
  • Kullanıcı Girişi Yetkilendirmesi
  • Gerçek Zamanlı Veri Tabanı
  • Makine Öğrenmesi Kitleri
  • Platformlar Arası Ortak Uygulama Analizi
  • Performans ve Hata Test Ortamları
  • Ortak Fonksiyon
  • Reklam araçları

Bu yazımda ise gerçek zamanlı veri tabanı özelliğini kullanacağım.

Kurulum

İndirilecekler

Öncelikle linke tıklayıp FireBase’i indireceğimiz GitHub sayfasına gidiyoruz.

git hub yukleme1
kutuphane2

ArduinoJson ve ESP8266 donanım kütüphanesini, ardından ise FireBase kütüphanesini indiriyoruz.

FireBase Üzerindeki İşlemler

Öncelikle bir FireBase hesabı açmalısınız. Daha sonra proje oluştur seçeneğini seçiyoruz.

proje olus1tur

Proje oluştur deyip bir isim giriyoruz. Ardından “Derleyin” kısmından “Realtime Database”i seçiyoruz ve “Veri Tabanı” oluştur diyoruz.

birsekik1

“Kurallar” seçeneğine girip, “Kuralları Düzenle” diyoruz ve “false” olan yerleri “true” yapıyoruz.

kurallar

Yayınla dedikten sonra “Veriler” seçeneğine tıklıyoruz. Orda bulunan linki bir kenara not alıyoruz.Ardından “Proje Ayarları”na gidip “Hizmet hesapları”nı seçiyoruz.”Veritabanı gizli anahtarı” sekmesinde bulunan gizli anahtarı da bir kenara not alıyoruz.

12123
birlesik1231213
ayar12
ayar1123

App İnventor 2 Üzerindeki İşlemler

İlk olarak “Start new project” seçeneğini seçiyoruz ve bir isim girip devam ediyoruz.

1112

“User Interface” kısmından 2 adet buton ve 3 adet label ekliyoruz. Ardından “Experimental” kısmından “FirebaseDB” ekliyoruz.

app123 1

“Properties” menüsünde FirebaseToken ve FirebaseURL yazan yerleri dolduruyoruz ve “ProjectBucket” yazan kısımdaki şeyleri siliyoruz.

ayarlar11231

Sildikten sonra sağ üst köşedeki “Blocks” menüsüne tıklıyoruz ve uygulamamızı yapmaya başlıyoruz.

11231545

Öncelikle “Button1” kısmından “When Button1 .Click” bloğunu ekliyoruz ve “FirebaseDB1” kısmından “call FirebaseDB1 storeValue” bloğunu ekliyoruz. “Text” menüsünden text bloğu ekliyoruz ve “Math” menüsünden sayı bloğu ekliyoruz. Onu koyalayıp sayı bloğundaki rakamları 1 ve 0 yapıyoruz.

Şimdi ise “database”mize kaydettiğimiz verileri okumamız gerekiyor. İlk olarak “FirebaseDB” menüsünden “when FirebaseDB1 dataChanged” bloğunu ekliyoruz. “Control” menüsünden if bloğu ekliyoruz. Gelen verileri yukarıdaki görseldeki gibi artık telefonumuzdan okuyabiliriz.

Kodlar

kod1

Öncelikle gerekli kütüphaneleri tanımlıyoruz. Ardından ilk başta kopyaladığımız linki host yazan kısıma, kopyaladığımız tokenı ise auth yazan kısıma yazıp inter ağ adımızı ve şifremizi girip kodu yüklüyoruz Kodlara ve devre şemasına ulaşmak için tıklayabilirsiniz. DHTesp kütüphanesi için tıklayınız.

Bugün Firebase ile çok basit bir örnek yaptık. Sizde kendinizden bir şeyler katarak daha güzel projeler çıkarabilirsiniz. Benim yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim. Mutlu ve güzel projeler 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz