Merhaba Arkadaşlar,

 

 
Herhangi bir Linux dağıtımına Arduino Bütünleşik Geliştirme Ortamı’nın (IDE) kurulumu, diğer platformlara göre biraz daha uzun bir işlem.

Bu yazımızda sizlere Linux işletim sistemli bir bilgisayara nasıl Arduino IDE kurabileceğinizi anlatacağım.Aşağıdaki adımları takip ederek bilgisayarınıza IDE kurabilir ve Arduinonuzu programlayabilirsiniz.

İki farklı kurulum şeklinden ve karşılaşabileceğiniz sorunlara nasıl çözümler bulabileceğinizden bahsedeceğim.
 
Linux Arduino IDE Kurulumu:

Öncelikle Arduino.cc adresinden işletim sisteminize uygun Arduino IDE dosyasını indirelim.

Sisteminizi seçtikten sonra sizi bağış sayfasına yönlendirecektir. Bağış yapmak için Contribute&Download, bağış yapmadan devam etmek içinse Just Download düğmesine tıklıyoruz.
Bu bölüme kadar 2 kurulum yönteminde de aynı işlemleri gerçekleştiriyoruz.İsterseniz şimdi kurulum yöntemlerine geçelim.

 

1.Yöntem:

İndirilen dosyamızda sola tıklayarak “EXTRACT HERE” seçeneğini tıklıyoruz bu sayede dosyamız dışarıya çıkıyor.

 
Yeni oluşan dosyamıza tıklayarak yeni pencereye geçiyoruz.
Dosyamızın üstünde yer alan Edit′e tıklayıp Preferences>Behavior′a ilerliyoruz.Buradan aşağıdaki gibi ayarlarımızı değiştiriyoruz.
Ayarları değiştirdikten sonra Install.sh dosyamıza tıklayarak “RUN IN TERMINAL” seçeneğini seçiyoruz.
Ve işte Arduinı IDE programınız hazır ! 
 
Şimdi de program üzerindeki ayarlarımızı düzenleyelim.
Arduinomuzu bilgisayara bağlayım.IDE Programını açalım.Daha sonra Tools>Port>(Hangi modeli kullanıyorsak onu seçelim.)adımlarını takip edip portumuzu tanıtalım.
Artık Kullanıma Hazır !
 

2.Yöntem:

1.Yöntemde olduğu gibi dosyamızı dışarıya aktarıyoruz daha sonra TERMİNAL i açarak aşağıdaki kodlarımızı sırayla yazıyoruz.

Bu yaptığımız işlem Windows işletim sisteminde kuracağımız uygulamanın install.exe′sine çift tıklamak ile aynı görevi yapacaktır.
 
Ve programınız hazır!
 

Arduino Linux Port Hatası:

Linux,Klone Arduinolarda bazen karşınıza portu bulamıyorum hatası çıkarabilir.Böyle durumlarda aşağıdaki kodu yazarak hatadan kurtulabilirsiniz.

Bu kod sayesinde cihazımıza yazma/okuma yetkisi vermiş olacağız.

 

1 Yorum

  1. Merhaba bence chmod ile tüm kullancı/grup lara okuma yazma izni vermek yerine sadece kendi kullacımız için
    sudo usermod -a -G dialout
    versek daha sağlıklı hem kendi rehberinde de oyle, debian tabanlılarda bu sorunu çözüyor ama arch tabanlı ise ozaman wvdial paketi ve uucp grubunada kullanıcıyı eklemek gerekebilir değişikliklerin etkin olabilrmesi için oturumu kapatıp açmak yeterli (makaleye eklenebilir) yoksa gene “permission denied” tarzı hata alınabilir, video içerikleri güzel oldu daha sık geliyor kanalızına teşşekürler ayrıca kolay gelsin iyi çalışmalar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz