İngilizcesi Light Emitting Diode(LED) olan, ışık yayan diyottur. Elektrik enerjisini ışığa dönüştüren yarı iletken bir devre elemanıdır. Işık yayan bu diyotlar, milyonlarca renk üretmelerinin beraberinde çok çeşitli renk sıcaklıklarında beyaz ışığı sağlayabilirler.
LED nasıl çalışır?
Diyotlar içerisinde n-tipi ve p-tipi olmak üzere yarı iletken yük taşıyıcılar bulunur. N-tipi yarı iletkende negatif yük taşıyıcılar, p-tipi yarı iletkende ise pozitif yük taşıyıcılar bulunmaktadır. Bu yük taşıyıcılar sayesinde, anottan katot ucuna elektrik geçişi sağlanmaktadır. Bu elektron alış verişi ışık oluşmasına neden olur.
Ledlerle görülebilir spektrumdaki hemen hemen her renk elde edilebilir. Küçük boyutlarından dolayı dekoratif ve minik armatürler yapılıp kullanılabilir. 200 nanosaniye içerisinde ışık verebilen yapıya sahiplerdir. Isı dağılımı ve radyasyon yoktur. Bakıma ihtiyaç duymaz.
LED Kullanım Alanları Nelerdir?
Aydınlatma olarak iç ve dış ortamlarda, tarihi binalar, köprüler, otobanlar, yollar, telefon aydınlatmaları, gemicilik, tekne, uçak, benzinlikler, tenis kortları, otomobil ve motosiklet farlarında, parklar, bahçeler, reklam panolarında, LCD ekran aydınlatmalarında, televizyonlarda, trafik ışıklarında gibi.. Ayrıca, konu ile bağlantılı olarak, cep telefonlarımızda yer alan flaşlarda iki tane LED vardır. Bunlara, dual adı verilmektedir. Bu kullanımın nedeni doğru renk tonunu elde edebilmektedir. 🙂
Led Çeşitleri Nelerdir?
Infrared(Kızılötesi): Bu tarz sensörlerin yanıp yanmadığını, gözümüzle algılayamamaktayız. Bunun nedeni ise gözle görünür dalga boyunda olmamasıdır. Örneğin, televizyon kumandalarında kızılötesi led bulunmaktadır. Eğer baktıysanız tuşa bastığınızda kumandalarda yer alan ledlerin yanıp söndüğünü göremezsiniz. Kamerayı kumandada yer alan lede tuttuğunuzda yanıp söndüğünü görebilirsiniz.
RGB: Bu ledler üç renkten oluşmaktadır. R kırmızı, G yeşil, B mavi rengi temsil etmektedir. Bu led tek bir pakette ve üç ayrı renk verebilmektedir.
Şerit : Akım limitleyici dirençlere sahip genellikle smd tipinde olan ledlerdir. Ayrıca 12V gerilimde çalışabilmektedirler. Şerit renkler tek renkte olabileceği gibi RGB de olabilmektedir. Bu özelliklere ek olarak istenilen boyutta kesilebilmektedirler.
Panel Led: Kare, dikdörtgen, yuvarlak şekillerde olabilen led tipidir. Aydınlatma olarak kullanılabilen en enerji tasarruflu hemde estetik duran led tipidir.
Power: Bu tip ledlerde yüksek güce sahip ledlerdir. Yüksek güç tükettikleri için, ısınırlar. Genellikle aydınlatma amaçlı kullanılırlar ve her birinin kendi yapısına göre bir soğutması vardır.
Smd: Devre üzerine lehimlenerek kullanılan ledlerdir. Kullanım alanlarına göre büyüklükleri değişmektedir. Bu tip ledlerde çip adı verilen aktif ışık saçan bölgeleri vardır.
Cob: Bir çok ledden oluşmuş yapıya verilen isim cob dur. Chip-on-Board kelimesinden gelmektedir. Bu tip ledler genellikle park aydınlatmalarında sıkça karşılaşılan ledlerdir.
LED nasıl çalıştırılmalı?
Arduino ile çalışabildiği ve kontrol edilebildiği gibi aynı zamanda direk voltaj verilerek de çalışabilmektedirler. Yalnız dikkat edilmesi gereken şey ledlerin çalışma voltaj aralığıdır.