Arduino deyince aklınızda birşey canlanmıyorsa eğer bu yazıyı okuduktan sonra aklınızda bir kart canlanacak 🙂 . Gelin hep birlikte Arduino nedir? sorusunun cevabını öğrenelim.

Arduino Nedir?, Arduino, işlerimizi kolaylaştıran bir çeşit mikrokontrolcü karttır. Yeri gelmişken Arduino bir mikroişlemci değildir. Mikroişlemciler ile geliştirilmiş, programlamayı kolaylaştıran bir mikrokontrolcüdür. Neden mi işlerimizi kolaylaştıran diyorum, çünkü bu mikrokontrolcü kartlardan önce analog kart tasarımları yapıp, kart basıp daha sonra bunun üzerinde birçok uğraş verip istediğiniz projeyi gerçekleştirebiliyordunuz. Fakat, artık bu projeleri yapmak çok daha kolay. Bir Arduino ile, çok kolay bir şekilde motor kontrolü yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Ayrıca, Arduino ile sadece sensörlerle çalışmanın yanında, hazır modül kartları ile rahatça kodunuzu yazıp kullanabilirsiniz.
Öğrenciler, hobiciler, sanatçılar, programcılar ve profesyoneller dünya çapındaki bir yapımcı topluluğu, bu açık kaynaklı platform etrafında toplamış, katkıları hem yani başlayanlara hem de uzmanlara çok yardımcı olabilecek inanılmaz miktarda erişilebilir bilgiyi ortaya koymuştur.
Genel olarak Arduino hakkında bilgi edindiğimize göre, gelelim Arduino kartlarının detaylarına… 🙂
Arduino, kullanımı kolay donanım ve yazılıma dayalı açık kaynaklı bir elektronik platformdur. Arduino kartlarındaki mikro denetleyiciye bir dizi talimat göndererek kartınıza ne yapacağınızı söyleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, Arduino programlama dilini ve Arduino yazılımını (IDE) kullanırız.
Arduino kartları, girişleri okuyabilir ve bu girişler doğrultusunda yazılan program formatında çıkışlar üretebilir. Buna örnek olarak; girişlere bir sensörden alınan veri, basılan bir buton veya bir telefon mesajı dahil olabilir. Çıkışlarda ise bir motoru çalıştırmak, bir ledi yakmak veya internet üzerinden bir komut göndermek örnek gösterilebilir. Yıllar geçtikçe Arduino, günlük nesnelerden karmaşık bilimsel araçlara kadar binlerce projenin beyni olmuştur. Şimdide hep beraber Arduinonun donanım özelliklerine bakalım.
Arduinoların donanım özellikleri çeşitlerine göre farklılıklar gösterse de temel olarak bir Arduino şu donanım özelliklerini içermektedir;


ATmega8, Atmega168, Atmega328 mikroişlemci:  Atmel AVR mikrodenetleyici, yüksek performanslı, düşük güç tüketimi yapan 8 bitlik entegredir.

5V Voltaj Regülatörü:  sabit 5 Volt gerilim alımını sağlayan bir entegredir.


16MHz kristal osilator ya da seramik rezonatör:  Osilatör dendiğinde aklımıza gelen kare dalga ve üçgen dalgayı sağlayan devre elemanıdır.

SRAM:  durağan rastgele erişimli bellek anlamına gelmektedir. Yarı iletken bellek türüdür.

EEPROM:  elektriksel olarak silinebilen programlanabilen ve sadece okunabilen hafızadır. Bu hafızaya, programınızı işlerken düzeltebiliyor, okuyabiliyor veya yazabiliyoruz. Ani güç kesintisinde program silinmiyor.

Arduino Çeşitleri:

Arduino çeşitlerini, Arduinonun donanım özelliklerini öğrendiğimize göre, hadi gelin şimdiden Arduino kullanmak için önce ne yapmamız gerektiğine bakalım. 🙂

Arduino IDE kurulumunu yapmamız gerekiyor. Çünkü mikrokontrolcü kartlarını programlayabilmek için kullanıyoruz. Arayüzü oldukça kolay olduğundan programlamaya ilk adımda mükemmel bir platform sunmaktadır. Geliştireceğimiz projelerin kodlarını bu arayüz yardımıyla derledikten sonra sahip olduğumuz kartımıza atıyoruz. Peki neden derleyiciye ihtiyacımız var?
Bunun sebebini bir örnekle açıklayabiliriz: Türkçe makale yazma yarışmasına katılacağız. Yazmış olduğumuz makaledeki imla hataları, yazım yanlışları gibi hataların kontrolünü sağlamak zorundayız. Çünkü kontrolü sağlamazsak yazdığımız makalenin ne anlatmak istediğini karşımızdaki insanlara tam manasıyla aktaramamış oluruz. Yazdığımız makaleyi bu konuda bilgili hocalarımıza kontrol ettirdikten sonra yarışmaya katılırsak bu hatalardan korunmuş oluruz. Derleyici de bizim o dildeki yapmış olduğumuz imla ve yazım hatalarımızı fark etmemizi sağlar ve bu doğrultuda bize dönüt verir. Fakat, derleyiciler algoritma hatalarını veya başka bir deyişle mantık hatalarını fark edemezler.

Eğer Arduino hakkında bilgi edinmek isterseniz çekinmeden sorabilirsiniz. 🙂

Arduino dersleri için tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz