Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda Blynk’e rakip, arduino sever geliştiricilerin yüzünü güldürecek, IoT dünyasına adım atmanızı sağlayacak Arduino IoT Cloud ‘u inceleyeceğiz.
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=9GwpOdJTOh8[/embedyt]
Arduino IoT Cloud, Arduino tarafından geliştirilen, IoT projeleri için tercih edilen bir bulut sistemi. Uyumlu Arduino kartları, ESP8266, ESP32 ve Lorawan ile kendi kodlarınızı ve senaryolarınızı oluşturarak IoT projeleri gerçekleştirmenize olanak sağlamakta. Web arayüzü ve mobil uygulama gibi özellikleri, OTA protokolüne sahip olması ve en önemlisi ücretsiz olması benzer platformlar arasında kesinlikle bir tercih sebebi oluşturmakta.
Uyumlu Kartlar:
- MKR 1000 WiFi
- MKR WiFi 1010
- MKR WAN 1300*
- MKR WAN 1310*
- MKR GSM 1400*
- MKR NB 1500*
- Nano RP2040 Connect
- Nano 33 IoT
- ESP32
- ESP8266
- Lorawan
Arduino IoT Cloud Kullanımı
- Arduino hesabı oluşturun. ( https://www.arduino.cc/)
2.Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra sağ üst köşedeki dört nokta menüsüne tıklayarak Arduino IoT Cloud’a tıklayın.
3. Artık IoT Cloud’u kullanarak projeler yaratmaya hazırız! Things sekmesine genel bakışta, hangi cihazı kullanacağını, hangi Wİ-Fİ ağına bağlanmak istediğini seçebilir ve takip edip kontrol edebileceğiniz değişkenler oluşturabilirsiniz. Bu yaptığımız değişiklikler “Sketch” sayfasında özel bir dosya oluşturacaktır.,
4. Şimdi sırada kullanacağınız kartı yapılandırmada. Devices bölümünden daha önce eklediğiniz bir cihaz seçebilirsiniz veya yeni cihazını ekleyebilirsiniz. Kartınıza web üzerinden kodları atabilmek için bilgisayarınızda Arduino Agent‘ın kurulu olması gerekiyor. Linkten indirerek kurulumunu gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca Arduino IoT Cloud arayüzünün üst kısmındaki “Cihazlar” sekmesine tıklayarak cihazlarımıza tam bir genel bakış alabiliriz.Buradan yeni cihazları yönetebilir ve ekleyebiliriz.
5. Değişken Oluşturma(Variables): Oluşturduğumuz değişkenler otomatik olarak bir sketch dosyasına oluşturulur. int, float, boolean, long, char gibi aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç veri türü vardır . Ayrıca kullanılabileceğiniz Sıcaklık, Hız, Parlaklık gibi özel değişkenler de vardır . Değişken ekle butonuna tıkladığınızda, değişken ismi, veri türü, güncelleme ayarını ve etkileşim modunu seçebilirsiniz.
6. Wİ-Fİ Bağlantısı: Bir Wi-Fi ağına bağlanmak için ağ bölümündeki configure’e tıklamanız yeterlidir . Kimlik bilgilerini girin ve kaydedin. Bu bilgi aynı zamanda sketch dosyanızda da oluşturulur.
7. Sketch Dosyası Düzenleme: Full editör diyerek yada direk açılan ekranda direkt olarak arduino programınızı yazabilirsiniz. Kütüphaneler yüklü bulunmakta, harici bir kütüphaneyi de entegre edebilirsiniz. Bu işlem bittikten sonra kartınızı seçip kodunuzu yükleyebilirsiniz.
8.Dashboard: Dashboard sekmesine ilerledikten sonra “add” sayesinde projenize uygun widget’ları ekleyebilirsiniz. Link kısmından widget ile kontrol edeceğiniz değişkeni seçebilirsiniz.
Tebrikler Arduino IoT dünyasına adım atmış bulunmaktasınız. 🎉
Örnek Proje Kodları:
Örnek proje için videomuzu izleyebilirsiniz. İlgili kodlar aşağıda ve github sayfamızda bulunmakta.
👉🏻Akıllı lamba yapımı yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.
led tanımlı değil gibi bir hata alıyorum
Çünkü videoda başka burada yazılan kodlar başka , videoda bile lamba isimli variable oluşturmasına rağmen sonrasında led isimli önceden oluşturduğu bir variable’ı seçiyor. Ortaya karışık yaptık oldu kafasında bişey hazırlamışlar.
Merhaba. Arduino Cloud ile arduino uno ve esp8266 yi haricen kullanmak mümkün mü?
merhaba
esp8266 ile gps location yapmak istiyorum.
yardımcı olabilirmisiniz
Arduino nano 33 IOT yi HC-06 ile haberleştirebilir miyiz?