Merhaba arkadaşlar, nesnelerin interneti dünyasında yerinizi almaya hazır mısınız? Şimdi size projeleriniz için en doğru NodeMCU modülünü seçmenize yardımcı olacak bilgiler vereceğim. ESP8266 ve ESP32 arasındaki farkları merak ediyorsanız okumaya devam edin.

Bildiğiniz üzere en çok duyulan iki seçenek var. ESP8266 ve ESP32. Bunları karşılaştırmakla işe başlayalım.

ESP32, ESP8266 modülünün gelişmiş hali olarak piyasaya sunulmuştur. En başta Wi-Fi bağlantısının daha hızlı olması dışında buna ek bluetooth özelliği eklenmiştir. Bu özellik sayesinde Bluetooth Low Enegy (Beacon) projelerinizde bile kullanabilirsiniz. Yani anlayacağınız Wi-Fi+Bluetooth projeleri için en iyi çözüm olacaktır. Daha fazla pin sayısına sahip olup ADC,GPIO ve DAC girişleri daha çoktur. Bu da karmaşık pin ve bağlantı gerektirecek projelerde kullanım kolaylığı sağlayacaktır. Donanım şifrelemesi ve kod imzasına sahip olmasıyla ESP8266’nın sağlayamadığı güvenlik protokolünü sağlayabilmektedir. Akıllı ev ve birçok IoT veya bağlantı tabanlı uygulamalar için idealdir. Üzerinde bulunan 10 adet kapasitif dokunmatik sensörler sayesinde elektriksel yük bulunan nesneleri algılayabilir ve derin uykudan uyandırılabilir. Hızı sayesinde tabi ki ESP32 modülü öne geçmektedir. ESP32-CAM versiyonuyla ve üzerinde ki düşük gürültü alma amplifikatörü sayesinde bir çok kameralı sitemlere ekleyebilirsiniz. Örneğin bebek monitörü, ev otomasyonları vb. Ve son olarak üzerinde yerleşik sıcaklık sensörü ile gelmektedir.

ESP8266’nın avantajlarına geçersek çok karmaşık olmayacak ve hatta daha az yer kaplayacak projeleriniz için maliyet olarak daha düşük olması dışında daha eski bir modül olduğundan bazı kütüphaneleri ve özellikleri daha iyi geliştirilmiştir. Araştırmak istediğiniz zaman da daha fazla kaynağı bulunmaktadır. Fakat ESP32’nin de kullanımı zaman geçtikçe artacağı için az bir zaman içinde bu problem de ortadan kalkacaktır bence. Son bir avantaj da ESP32’nin üzerinde bir adet 3.3V çıkış pini olduğundan çoklayıcı kullanmak gerektirebilir. 3.3V çıkış pinlerinin sayısı ESP8266 ve versiyonlarında daha fazladır.

ESP8266 ve ESP32 NodeMCU modelleri için Robolink Teknoloji ‘yi ziyaret edebilirsiniz. 

 Ben olsam hangisini seçerdim derseniz yeni başlayan biri olarak ESP8266 ile başlayıp ilk önce programlamaya ve kullanmaya alışır daha sonra ESP32’nin güzelliklerinden yararlanmayı tercih ederim. Fiyatı haricinde çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Ve zaman içinde çok güzel projeler ortaya çıkacaktır. Umarım size de hangisini seçeceğinize dair fikir verebilmişimdir. 

Konuyla alakalı merak ettiğiniz sorular varsa mutlaka yorum olarak bizlere sorun. 🙂

İyi Çalışmalar.. 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz