Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda sizlere algoritma Nedir? Algoritma örnekleri hakkında bilgi vereceğim.

Algoritma Nedir ?

    Bir işi doğru olarak yapmak için izlenmesi gereken adımlara sırasına algoritma denir. Kısaca bir problemi adım adım çözme yöntemidir de diyebiliriz. Algoritmaların belirli bir başlangıç ve bitiş noktası vardır. Bu iki nokta arasında ise gerekli işlemler yapılır. Algoritmaları daha sade ve anlaşılır şekilde ifade etmek için akış diyagramları kullanılır.

Algoritma Ne İçin Kullanılır ?

   Güncel hayatımızda bir problem olduğu zaman bu problemi çözmek için bazı şeyler düşünürüz ve bunu bazen sıraya sokarız. Aslında hayatımızda bile algoritmalar vardır. Algoritmalar kod yazarken bir problemi çözmek için yapmamız gereken ilk şeydir. Bir problemin nasıl çözüleceğini düşünmeden, bir sıraya sokmadan yapamayız. 

    Günümüzde bir çok programlama dili vardır. Bunlara örnek olarak C, Python, Java verebiliriz. Bu dillerden herhangi birinden bir kod yazmak diğerlerine göre yazım tarzı farklı olabilir ama sonuç olarak kodları yazmak için algoritmayı düşünürüz. Diller ne kadar farklı olursa olsun algoritma hepsinde ortaktır.

Algoritma Çeşitleri Nedir ?

    Özel amaçlar için bazı algoritmalar üretilmiştir ve bu algoritmalar günümüzde programlama kısmında sık olarak kullanılıyordur.

1-Arama Algoritmaları

    Yaptığımız uygulamada çok veri olduğu zaman normal şekilde bir veriyi ararsak bazen uzun sürebiliyor. Bu yüzden arama algoritmaları oluşturulmuştur. Aradığımız veriyi daha hızlı şekilde bulmak için veya diğer amaçlar için bu algoritmalar kullanılabilir.

2-Sıralama Algoritmaları

    Bazen elimizdeki verileri belirli bir şeye göre sıralamak isteyebiliriz. Programlama dilinin sıralama fonksiyonları ile sıralayabiliriz ama bazen bu fonksiyon işimizi görmeyebilir veya verilerimiz çok olduğu için sıralama konusunda veya bellek kullanımı konusunda sıkıntı çıkarabilir. Özel olarak yazılmış sıralama algoritmaları kullanabilir.

3-Sıkıştırma Algoritmaları

    Kullandığımız veriler, dosyalar bazen çok yer kapladığı zaman bu verileri kaybetmeden, bozulmadan daha küçük yer kaplamasını sağlayabiliriz. Bunun gibi ihtiyaçlar olduğu zaman sıkıştırma algoritmalarını kullanabiliriz. Bazı algoritmalar kayıplı bazıları ise kayıpsız olarak adlandırılır. 

4-Şifreleme Algoritmaları

   Verilerimizi yetkisiz kişilerin görmesini istemediğimiz zaman bu algoritma türünü kullanırız. Günümüzde şifreleme ve güvenlik çok önemli olduğu için kriptoloji adında başlı başına bir alan oluşmuştur. Şifreleme algoritmalarına örnek olarak MD5 verebiliriz. 

    Her algoritma türünde olduğu gibi bir algoritma türünün bir adet algoritması yoktur. Kullanım amacına göre birden fazla algoritma vardır. Bu algoritmalar hızlı, yavaş , bellek kullanımı az, çok gibi farkları olabilir.

Akış Diyagramları Nedir ?

   Oluşturduğumuz algoritmanın grafik haline akış diyagramları (şemaları) diyebiliriz. Akış diyagramında kullanılan şekilleri ve anlamlarını aşağıda görebiliyoruz. Akış diyagramları Başla ile başlar ve Bitir ile de biter. Bunların arasında ise veri girişi, işlemler, karşılaştırmalar olur.

    Akış diyagramlarına örnek olarak 2 adet sayının toplanması algoritması aşağıda verilmiştir.

Hayatımızda oluşabilecek bir problemi çözmek için aşağıdaki algoritma örneği örnek olarak verilebilir.

Algoritma Örnekleri

Daha iyi anlamamız için 3 adet örnek soru oluşturdum ve bu soruları hem algoritma ile hem de Python programlama kodu ile gösterdim.  Beraber inceleyelim.

Soru 1: Kullanıcıdan girilen 2 adet sayıyı toplayıp ekranda gösteriniz.

Başla
A sayısını gir.
B sayısını gir.
toplam = a + b işlemini yap (a ile b'yi topla toplam değişkenine aktar)
Ekranda "Toplam:" mesajını göster.
Ekranda toplam değişkenini göster.
Bitir.

Soru 2: Kullanıcıdan yıl ve doğum yılı verilerini alarak kullanıcının yaşını ekranda gösteren algoritmayı yazınız.

Başla
Kullanıcıdan yıl bilgisini al.
Kullanıcıdan doğumYılı bilgisini al.
yas = yıl-doğumYılı işlemini yap. (yıl değişkeninden dogumYılı değişkenini çıkar ve yas değişkenine aktar.)
Ekranda "Yaşınız:" mesajını göster.
Ekranda yas değişkenini göster.
Bitir.

Soru 3: Kullanıcıdan yarıçapı verini alarak daireni alanını ve çevresini ekranda gösteren algoritmayı yazınız.

Başla
Kullanıcıdan yarıçap verisini al.
alan = 3.14 * yarıçap * yarıçap (Yarıçapın karesi ile pi sayını çarp ve alan değişkenine aktar)
cevre = 2 * 3.14 * yarıçap (Pi sayısı ile yarıçapın 2 katını çarp ve cevre değişkenine aktar)
Ekranda "Alan:" mesajını göster.
Ekranda alan değişkenini göster.
Ekranda "Çevre:" mesajını göster.
Ekranda cevre değişkenini göster.
Bitir
    Bu yazımızda sizlere algoritmanın ne olduğundan bahsettim ve algoritma örnekleri verdim. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, takipte kalın 🙂

->Arduino Eğitim Kiti Algoritma yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. 

-> Algoritma eğitimi için yararlı olabilecek Stem ürünleri için Robolink Marketi ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz