Şuanda bu linke tıklayıp, bu yazıyı okumaya başladıysan, filament hakkında bilgi edinmek istediğini biliyor ve seni önemsiyoruz. Merak etme, bu yazıyı okuduktan sonra filament ile ilgili aklında soru işareti bırakmayacağız. Eğer sorun olursa bizlere sorabilirsin, sana severek yardımcı olmak isteriz.

Şimdi bilgilenme zamanı!

 

Filament 3 boyutlu yazıcılarda çıktı alınması için kullanılan malzemedir. Bu malzeme termoplastik hammeddedir. Filament çeşitleri, özellikleri kullanım şekline göre değişir ve oldukça fazladır. Filamentlerde iki farklı çap seçeneği bulunmaktadır. Bunlar; 1,75mm ve 2,85dir.

Filamentlerde en büyük çap 3mmdir. Daha büyük çaplarda olan filamentler extruderınızı tıkayabilir ve sizi uğraştırabilir. Ortalama filament çapı 2,85mm olması en uygunudur. 1,75mm’lik filamente gelince en ideali 1,75mm olmasıdır. En düşük çap ise 1,70 den daha az olmamalıdır. Eğer bu açıklanan değerlerin çok altında yada üstünde değerler görüyorsanız, extruderınızla ilgili problem yaşayabilirsiniz.

Filament Çeşitleri Nelerdir?

Hangi tip Filament ne için kullanılmalı?

PLA

Prototipleme ve diğer ürünlerin basımında kullanılmaktadır. Tamamen doğal üretilmiş ve doğada kolayca çözülebilen bir filament türüdür. 200-235 °C arasında basım sıcaklığı bulunmaktadır. Yatak sıcaklığı 50-65°C arasında değişmektedir. Orta sertlikte bir yapıya sahiptir. Dayanıklığı orta düzeydedir. Esnek bir yapıya sahip değildir. Baskı açısından en kolay baskı yapılabilen filament çeşididir.

ABS

Son kullanım parçaları ve koruyucu kutu basımlarında kullanılmaktadır. Güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahiptir. 240 – 260°C arasında yer alan basım sıcaklığı bulunmaktadır. 80 – 100°C arasında da yatak sıcaklığı bulunmaktadır.Orta sertlikte bir yapıya sahip olan ABS, dayanıklılık olarak PLA dan daha üstündür. Esnekliği yok denecek kadar azdır. Baskı kolaylığı PLA’ya göre daha düşüktür. Akrilik boya ile boyanabilir. Aşınma direnci yoktur. Üretim sırasında koku yayabilmektedir.

PETG

Yüksek darbe alacak ve yüksek gerilimli parçaların basımında kullanılmaktadır. Son derce dayanıklı ve esnek bir yapıya sahiptir. 245 – 265°C arasında basım sıcaklığı bulunmaktadır. Yatak sıcaklığı ise 70 – 80°C’dir. Filamentin sertliği PLA ve ABS ye göre daha serttir. Dayanıklılığı baskıdan sonra daha esnek olduğu için fazladır. Baskı kolaylığı ABS’den daha iyidir.

STH

ABS’den daha yüksek darbe dayanımı ve PLA’nın neredeyse iki katı ısı dayanımı sunar. Eşsiz yüzey kalitesi ve kolay baskı özellikleriyle ticari amaçlı sunulan en gelişmiş biyopolimerdir. Baskı Sıcaklığı 170-210 °C arasındadır. Tabla Sıcaklığı 0-80 °C arasındadır. Darbeye dayanıklı olan filament türlerinden biridir.

Esnek PLA ve TPU (Termoplastik Poliüretan)

Esnek ve dayanıklı parçaların basımında kullanılan filament çeşididir. Oldukça esnek ve polimer bir yapıya sahiptir. 235 – 255°C arasında basım sıcaklığı bulunmaktadır. 60 – 70°C arasında yatak sıcaklığı değişmektedir. Sertliği diğer filamentlere oranla çok düşüktür. Filamentin dayanıklılığı fazladır. Bütün filamentlerden daha esnek bir yapıya sahiptir.Baskı kolaylığı PETG den daha düşüktür.

Karbon Fiber

Fonksiyonel parçaların basımında kullanılan filament çeşididir. ABS’den daha güçlü ve sert bir yapıya sahiptir. Baskı sıcaklığı 255 – 275°C arasında değişiklik göstermektedir. Yatak sıcaklığı ise 100 – 110°C arasında değişmektedir. En dayanıklı ve en sert filament türlerinden biridir. Esnekliği yok denecek kadar azdır. Baskı kolaylığı zor olan filament türlerinden biridir. Çelik nozzle ile baskı yapımı önerilmektedir.

Anti Bakteriyel Filamentler

Sağlık araç gereçleri ve protezlerin baskılarında kullanılan filament çeşididir. Bakteri barındırmayan formüle sahiptir. Basım sıcaklığı 195 – 205°C arasında olup, yatak sıcaklığı 50 – 65°C arasında yer almaktadır. Sertliği PETG ile aynıdır. Dayanıklılığı ise PETG den daha düşüktür. Esnekliği yok denecek kadar azdır. Baskı kolaylığı zor olan filamentlerden biridir.

Ahşap, Tahta Filamentler

Moda, dekor ve aksesuar yapımında kullanılan filament çeşididir. Ahşap dokuya sahiptir. Baskı sıcaklığı 195 – 220°C arasında olup, yatak sıcaklığı 40 – 50°C’dir. Esnekliği, antibakteriyel filamentlerden daha fazladır. Dayanıklılığı hemen hemen antibakteriyel filamentle aynıdır. Esnek  oluşu PETG ile aynıdır. Baskı kolaylığına gelirsek ABS ile aynı özelliği göstermektedir.

HIPS

ABS’ye alternatif olarak üretilen ve limonen ile çözünebilir destek yapısına sahip filament çeşididir. Yüksek darbe direnci ve çözünebilir destek yapısı bulunmaktadır. Baskı sıcaklığı 230 – 240°C arasında değişmekte ve yatak sıcaklığı 80 – 100°C arasında değişim göstermektedir. Esneklik, dayanıklılık ve sertlik oranı ABS ile aynı özellikleri göstermektedir.

Naylon

Yüksek darbeli veya  yüksek gerilimli parçaların basımında kullanılmaktadır. Son derece dayanıklı, esnek ve düşük sürtünme yüzeyi bulunmaktadır. Basım sıcaklığı 255 – 275°C arasında değişmektedir. Yatak sıcaklığı ise 100 – 110°C arasında değişim göstermektedir. Dayanıklılığı en yüksek olan filament çeşitlerinden biridir. Esneklik ve baskı kolaylığı orta düzeydedir.

PVA

Suda kolayca çözünebilen filament çeşididir. Destekleri su içerisinde çözülebilmektedir. Baskı sıcaklığı 190 – 210°C arasında değişmektedir. Yatak sıcaklığı ise 50 – 65°C arasında değişiklik göstermektedir. Sertlik oranı yok denecek kadar azdır. Dayanıklılığı ve baskı kolaylığı da aynı oranda düşüktür. Esnek bir yapıya sahip değildir.

Özel Üretilen Filamentler

Bu tür filamentler özel kullanım alanları için üretilen ve sıcaklık aralıkları, dayanıklılık, esneklik ve sertlik oranları değişiklik göstermektedir.

Filament türlerini öğrendiğimize göre gelin şimdide temel parametreler neler, baskı kalitesini nasıl oranlayabiliriz onu öğrenelim. 🙂

3D Baskı Temel Parametreleri Nelerdir?

Katman kalınlığı

FDM türkçesi eriyik yığma modelleme olan  teknolojide yapılan çizim, katmanlarına ayrıldıktan sonra, yazıcıda katmanlar halinde basılmaktadır. Bu nedenle katman kalınlığı çok önemlidir. 3D baskının daha iyi yüzey kalitesine sahip olması için daha ince katman kalınlığı seçilmelidir. Katman kalınlığının ince olması katman sayısını artırmaktadır. Bu nedenle de baskı süresinde doğrudan artacaktır. Bu yüzden, karar verilmesi gereken parametreler ortaya çıkmaktadır. Yüzey kalitesi/baskı zamanı bağıntısı kullanılarak uygun baskı oranını elde edebilirsiniz.

Isıtıcı Başlık(Extruder) Sıcaklığı

Her filament için farklı baskı sıcaklıkları seçilmelidir. Bu parametreler aldığınız filament üzerinde verilmiştir.

Baskı Hızı

İki tip baskı hızı bulunmaktadır. Birincisi ekstrüzyon aşamasında, ikincisi ise ekstrüzyon yapılıyorken.

Birinci aşamaya göre, yazıcı kafasının sahip olduğu hız olarak adlandırılır.Düşük hız kaliteli baskı hızına ulaştırır. Yüksek hız ise daha kötü baskı oluşmasına neden olmaktadır. Fakat yüksek hız baskı süresini azaltırken, düşük hız tam tersi baskı süresini artırmaktadır.

İkinci aşamaya göre, yazıcının kafasının boş hareketlerindeki hız olarak tanımlanır. Birinci aşamadaki hızın 2 katı olarak seçilebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz