IoT (Internet of Things) yani Nesnelerin İnterneti hayatımıza yavaş bir şekilde giriyor. Hemen hemen her nesnenin internet ile bağlantılı bir şekilde birbiri ile etkileşim içerisinde olacağı düşünülüyor. Peki nedir IoT? Bu yazımızda buna değineceğiz.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=dRRNyxy7beo[/embedyt]

IoT Nedir?

   Direkt ele alacak olursak Nesnelerin İnterneti; benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünya çapında yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmaları, olarak tanımlanmaktadır. Nesneler bu iletişimi çeşitli haberleşme protokolleri ile gerçekleştirerek, bilgi paylaşımında bulunup akıllı bir ağ oluşturmaktadırlar. Aslında bugün kullandığımız ürünleri başlarında akıllı kelimesi ile alıyorsak bu ürün büyük ihtimal IoT teknolojisine sahip demektir.IoT

IoT Tarihçesi

    1991 yılında Cambridge Üniversitesi’nde akademisyenler kahve makinesini oturdukları yerden takip edebilmek için kameralı bir sistem kurdular. 2001 yılına kadar kullanılan bu sistem basit bir şekilde dakikada üç kere bilgisayarlara kahve makinesinin görüntüsünü gönderiyordu. O zamanların koşulları göz önüne alındığında zamanın ötesinde bir uygulama olduğu ve nesnelerin interneti kavramının ilk örneği olarak kabul görüldüğü söylenebilir.

Kahve Makinesi

    1999 yılında Kevin Ashton, Procter & Gamble şirketi için bir sunum hazırladı. Bu sunumda ilk defa Nesnelerin İnterneti kavram olarak ele alındı. Bu sunumda şirketin tedarik zincirinde RFID teknolojisi uygulamasının firmaya faydaları sıralanmakta ve kullanımı önerilmekteydi. Daha sonra insanların da bilgisayarlar ya da mobil cihazlardan internete bağlanmaya başlamasıyla internet daha da yaygınlaşmıştı. İnternetin de hayatımızdaki yerinin bu kadar artmasıyla birlikte artık birbirlerine bağlı bilgisayarların, birbirlerine bağlı nesneler ile etkileşim halinde olması kaçınılmaz bir gelişme olacaktı. Akıllı ev teknolojisinden elektronik ev eşyalarına, akıllı kitaplardan ayakkabılara, arabalardan kol saatlerine kadar aklınıza gelebilecek birçok nesnenin birbiri ile etkileşimi mümkün olacaktır.

IoT III

    Nedir RFID dememek için ufak değinmek gerekirse, RFID radyo frekanslı tanıma sistemidir. İnsan ya da nesneleri otomatik olarak tanımlamak için tasarlanmıştır.

IOT Uygulama Alanları

IoT II

    Uygulama alanlarının genişliği aslında insanoğlunun hayal gücü ile sınırlı denebilir. Birçok alanda kullanılabilir.  

  •     Akıllı Aksesuarlar

    Akıllı bileklikler, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı tshirtler, akıllı raketler gibi aksesuarlar buna örnek verilebilir. Bir örnek vermek gerekir ise akıllı saatler kişinin günlük aktivitesinden, sağlık durumuna kadar bilgileri depolayabilmekte ve telefon ile etkileşim içerisinde kayıt tutabilmektedir. Ayrıca telefona gelen bir aramayı ya da iletiyi ekrana yansıtıp cevap vermeni sağlayabilmektedir.

  • Akıllı Evler

    Işık, ısı, güvenlik gibi konularda uzaktan yönetim ve takip imkanı sağlayabilmektedir.

  • Akıllı Şehirler

    Trafik, ışıklandırma, park yeri gibi konularda uygulanan bu yöntem; yerel yönetimin kolaylaşması ve insanların şehir içerisinde harcadığı zamanın azaltılması için yüksek oranda fayda göstermektedir. Bir örnek vermek gerekir ise trafik için anlık veya geleceğe dönük tahmini yoğunluk bilgileri sağlanması ve bilgilendirilmesi de bu uygulamanın avantajlarındandır.

  • Akıllı Çevreler

   Yağış durum, orman yangını ve ya hava kirliliği gibi çevresel durumların anlık gözlenmesine ve gerektiğinde müdahale yapılmasına imkan vermektedir.

  • Akıllı İşyerleri

    Stok takibi, araç takibi, malzeme takibi gibi konularda nesnelerin anlık gözlenmesi ve müdahalesine imkan sağlanmaktadır.

Siz de bulunduğunuz ortamın takibini yapacak projeler peşinde iseniz RobolinkMarket’te sensörler’e göz atarak başlayabilirsiniz…

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz