Type-C yani USB Type-C hem şarj kablosu hem de dosya aktarım aracı olarak günlük hayatımızda hızlı bir şekilde yerini almayı başardı. Peki bu kadar çabuk kendini kabullendiren ve hayatımıza giren Type-C kablolar nedir, özellikleri yenilikleri nelerdir? Bu yazımızda bunlara değineceğiz.

Type-C Kablo Nedir?

    USB 3.1 standarları baz alınarak ortaya konan bu diğer ürünlere kıyasla bir çok avantaja sahip. 24 adet pin, 10Gbit (Saniyede 1.22 Gigabyte) veri aktarım hızı, 4.5W (5V,0.9A) enerji aktarım miktarı sahip olduğu temel özellikler. 8.25mm genişliğe 2.4mm uzunluğa sahip boyutları var.

    Hızlı bir şekilde temel olarak tanıdığımıza göre şimdi biraz daha detaylandırabiliriz. Eski ürünlerdeki asimetrik yapıdan sıyrılarak simetrik bir yapıya sahip olması kullanılabilirliği kolaylaştırmış, artan hız ve enerji miktarı ile de ihtiyaç duyulan kablo çeşitliliğine bir çözüm olarak ortaya konmuş olması dikkat çekici bir özelliği. Örneğin 3.5mm jak kabloların yerini almaya başlamasıyla beraber, 24 adet pine sahip olması ile birlikte şarj etme ve veri aktarımına ek vga ya da hdmi gibi çıkışların da yerini alabilecek potansiyele sahip. Anlayacağınız bir çok kablonun yerini alacağı belli.

Type-C Kablonun Avantajları

   Eski varyasyonları ile birlikte uyumlu çalışabilme özelliğine de sahip olan bu ürünü daha iyi anlamak için isterseniz bir de diğer varyasyonları tanıyalım ve kıyaslayalım. Ama önce USB versiyonlarını tanıyarak USB 3.0 ile USB 3.1 arasındaki farka öncelik vermek yararlı olacaktır.

USB 1.1

    USB 1.0’a değinmememizin sebebi hiç pazara sürülmemiş olmasıdır. USB 1.1 ilk pazara sürülen ve herkesin ilk kullandığı standart olarak kabul edilebilir. 12Mbps veri aktarım hızına ve 100mA enerji aktarım hızına sahiptir.

USB 2.0

    Veri aktarım hızını 480Mbps’ye çıkaran USB 2.0 şimdilerde düşük gibi görünse de zamanına göre büyük bir hızlanma sağlamıştır. Enerji aktarım hızını ise 2.5V’da 1.8A’e kadar çıkarmıştır.

USB 3.0

    Çoğumuzun bilgisayarlarında yer alan USB 3.0 önceki standartlar ile arasındaki hız farkını renk farkı ile de ortaya koymak istemiş ve mavi renkli olarak piyasaya sürülmüştür. Veri aktarım hızını 5Gbps’ye kadar çıkaran USB 3.0, enerji aktarım hızını ise 5V’da 1.8A’e kadar çıkarmıştır.

USB 3.1

     Ve en son Type-C’lerin de kullandığı standart olan USB 3.1’i ele alınacak olursa; 10Gbps’ye kadar veri aktarım hızını ve 5V’da 2A’e kadar da enerji aktarım hızını çıkarmıştır. Bazı özelleştirmeler ile 60W ve 100W’a kadar güçlendirilebilmektedir.

    Genel olarak ele alınacak olunursa;

  • USB 1.0 ve 1.1: Hız 12 Mbit/sn (1,5 MByte/sn)/100mA
  • USB 2.0: Hız 480 Mbit/sn (60 MByte/sn)/1.8A
  • USB 3.0: Hız 4,80 Gbit/sn (600 MByte/sn)/1.8A
  • USB 3.1: Hız 10 Gbit/sn (1,22 GByte/sn)/2A 

    Olarak özetleyerek USB standartlarını kısaca tanımış ve USB 3.1’in getirilerini anlamış olduk. Şimdi tipler hakkında genel bilgileri ele alalım.

USB TYPE-A

    USB denince akla gelen ilk tip olan USB Type-A dikdörtgen bir şekle sahiptir. Zamanla üzerinde iyileştirmeler ve değiştirmeler yapılmıştır. Temel tasarım bozulmadan pin sayısı arttılarak USB 3.0’a uygun hale getirilmiştir. Type-A mini ve micro olarak bazı tip değişiklerine de uğratılmış olsa da fazla talep görmemiş ve yaygınlaşamamıştır.

USB TYPE-B

    Bilgisayarlarda yazıcı gibi güçlü aletlerin bağlantıları için kullanılmaktadır. Şekli nerede ise kareye benzer. Yaygınlığını yitirmektedir. Fakat USB Type-B denildiğinde akla mobil cihazlarda bir zamanlar popüler olan Type-B mikro USB akla gelmektedir. Fakat o da popülerliğini kaybetmektedir. Aşağıdaki görselde sizin için Type-B mikro USB’yi paylaştık.

 

 

   Bu farklara ek olarak boyut avantajı ve simetrik yapısı da kullanımına avantaj katıyor. Toparlayacak olursak daha hızlı şarj, daha hızlı veri aktarımı, çoklu kullanım imkanı ve kullanımı kolaylaştıran tasarımı ile diğer varyasyonlarının yerini hızlı bir şekilde alacağı kesin.

    Bu arada unutmadan Raspberry Pi 4 Modeli de Type-C kabloya sahip bir adaptör ile çalışmakta! 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz