Arkadaşlar merhaba, bu yazımızda kondansatör nedir, çalışma prensibi nasıl işler ve çeşitleri nelerdir onun üzerinde duracağız…
Kondansatör Nedir?
Kondansatörler, elektriksel yükün elektrik alan içerisinde depolanabilme özelliğinden faydalanılarak bir yalıtkan malzemenin iki metal tabaka arasına yerleştirilmesi ile elde edilen devre elemanıdır. Temel devre elemanlarından biridir ve kullanım alanları geniştir.
Kondansatörler devrelerde karşımıza sürekli olarak çıkar. Kapasitör veya sığaç olarak da bilinirler. Birimi Farad (F) olarak geçer.
Kondansatör Çalışma Prensibi
Kondansatör devrede yüklenmemiş durumdayken plakalar arasındaki yük eşittir. Devredeki kondansatör henüz bir gerilime sahip değildir. Devrede kondansatöre gerilim uygulanınca levhalarda da elektron kutuplanmaları olur ve levhalardan biri pozitif yüklenirken diğeri negatif yüklenir. Bu levhalar arasındaki potansiyel gerilim, uygulanan gerilime eşit olur. Kondansatörün içindeki yalıtkan maddeden dolayı iki plaka arasında akım olmaz. Akım her zaman devre üzerinden geçer. Daha sonra eğer gerilim kaynağını devreden çıkaracak olursak bu sefer üzerindeki potansiyel gerilim sayesinde bir güç kaynağı görevi görebilir ve negatif plakadaki yükler devre üzerinden pozitif plakaya doğru akarlar.
Kondansatörlerde plakalar arasındaki elektrik yükü ve gerilimin oranı kapasite değerlerini vermektedir.
Kondansatör Çeşitleri
-Seramik
Seramik kondansatörler aynı zamanda disk kondansatörler olarak da adlandırılır. Porselen ve seramik diskin iki tarafının gümüş ile kaplanması ile yapılır ve birlikte istiflenir. Seramik kondansatörler yüksek di-elektrik sabitime sahiptirler. Küçük boyutlar küçük kapasiteler elde etmek içindirler. Sıcaklığa karşı kapasitansta büyük lineer olmayan değişiklikler sergilerler ve sonuç olarak polarize olmayan cihazlar olduklarından kuplaj veya by-pass kapasitörleri olarak kullanılırlar.
-Kağıt
Yalıtkanlığı parafin ile arttırılmış kağıdın iki yüzüne kalay ve ya alüminyum plakalar yapıştırılarak elde edilirler. Kuru, yağlı, metalize gibi modelleri olan kağıtlı kondansatörler yaygın olarak kullanılırlar.
-Mika
Yalıtkan sabiti yüksek ve az kayıplı elemanlardır. Yalıtkan maddesi mikadır. Frekans değerinin iyi olması sebebi ile yüksek frekanslı devrelerde ve rezonans devrelerinde kullanılırlar.
-Elektrolitik
Bir adı da kutuplu kondansatörlerdir. Pozitif ve negatif kutuplara sahiptirler. İki alüminyum levha arasında yalıtkan madde olarak asit borik eriyiği kullanılarak elde edilir.
-Smd
Çok katmanlı devre kartlarına monte edilmeye uygun yapıda üretilmiştir. Küçük boyutlarda kondansatörlerdir.
-Ayarlı
Ayarlı Kondansatörler iki gruba ayrılabilir.
-Varyabl
Kapasite değerleri yüksek ayarlı kondansatörlerdir. Yüksek gerilim ve frekanslarda çalışabilirler. Bu tür kondansatörlerin mil kısmı hızlı bir şekilde kapasite değerini değiştirebilecek şekilde tasarlanmıştır.
-Trimer
Varyabl kondansatörlere göre düşük değerlerde çalışırlar. Vida şeklinde tasarlanan mil ile kapasite değerleri tornavida ile ayarlanabilecek hale getirilmiştir. Vida bağlı plakalar 360 derece dönerek levhalar arası yüzey alanı ayarlanır.
Bu yazımızda kondansatörleri inceledik eğer direnç nedir? hakkında da bilgi sahibi olmak istiyorsanız tıklayınız.