Merhaba Elektronik meraklısı, bu yazımızda Lehim101-Lehime ilk adım devremizi inceleyeceğiz. Lehim101 elektroniğe yeni başlayan ve lehim yapmak ilgisini çekenler için mükemmel bir tercihtir. Lehim101, flip-flop devresinin montajlanmamış halinden oluşmaktadır. Montaj tamamlandığı zaman butona basıldığı zaman ledlerimiz flip-flop yapacaktır. Bu lehimleme kiti içerisinde hem pasif hemde aktif devre elemanlarını içermektedir. Bu set sayesinde hem ortalamanın üzerinde lehim yapma yeteneğini hemde bazı elektronik malzemeleri tanıma fırsatımız olacaktır.

 

Lehim Nedir? Lehimleme Nedir?

Lehim güçlü kalıcı bağlar oluşturmak için kullanılan kalay, kurşun ve flux içeren bir alaşımdır. Devre (PCB) kartlarında bağlantı elemanı olarak kullanılır. Lehim 200-450°C ‘ye kadar ısıtılır ve daha sonra bu sıcaklık lehimin erimesine neden olur, bu da lehimli ek yerini oluşturur. Lehimleme, birbirinden bağımsız olan iki veya daha fazla malzemeyi bir araya getirmek için kullanılan bir birleştirme işlemidir.Lehimleme işlemi güçlü elektriksel bağlantılar oluşturmamıza yardımcı olmaktadır.  Lehimleme yapılırken soğuk lehimlemeden kaçınılmalıdır. Soğuk lehimleme gözle fark edebileceğimiz bütünsel bozukluktur. Doğru lehim yapıldığını anlamanın en pratik yolu, uygulanan lehimin bir bütün halinde durması ve lehim yüzeyinin mat olmamasıdır. Tabiri değerle lehim yüzeyi bir ayna gibi olmalıdır.

Havya Kullanımı:

Havya, lehim telinin erime noktasını üzerindeki yüksek sıcaklıklarda bir elektrik kaynağından lehimi ısıtmak için kullanılan bir el aletidir. Havya tarafından oluşturulan ısı lehimin erimesine yol açarak birleşmesi gereken parçalar arasında akmasına sebep olur. Havya kullanırken ilk önce lehim yapılacak yüzeyin kısa bir süre ısıtılıp daha sonra lehim teliyle birlikte lehimleme yapılması istenen yüzey lehimle kaplanır.

Kullanılacak Malzemeler:

Lehim101’de Kullanılan Malzemeler:

  • Led: LED1 , LED2
  • Direnç: R1(100 Ω), R2(100 Ω), R3(10 kΩ), R4(10 kΩ),
  • Kondansatör: C1(100uF), C2(100uF)
  • Transistör: T1(BC237/NPN), T2(BC237/NPN)
  • Buton
  • Para pil: CR2032
  • Pil yuvası: CR2032 pil yuvası

Lehim101 Şematiği:

Lehim101 Baskı Devre Görünümü:

Lehim101 Lehimleme:

Yeteri kadar teknik bilgi edindiğimize göre; Lehim101’i aşağıda gösterilen adımları uygulayarak lehimleyebiliriz.

  1. Kullanacağımız havya ve lehim telimizi hazırlayalım ve havyanın ısınması için fişe takalım ve ısınmaya bırakalım.
  2. İlk olarak pil yuvamızı devre kartı üzerinde belirtildiği yere yerleştirelim.
  3. Pil yuvamızı devrede yukarıdaki anlatıma uygun olarak lehimleyelim.
  4. Komponentlerimizi baskı devre üzerindeki ilgili yerlere yerleştirelim. Komponentler yerleştirildikten sonra bacaklarını eğersek lehimleme esnasında yerlerinden çıkma veya oynama gibi ihtimalleri ortadan kaldırabiliriz.  Ledlerin, kondansatörlerin ve transistörlerin yönlerine dikkat edelim. Led ve kondansatörlerin kısa olan bacakları negatif kutbudur. Ayrıca Led’in kesik olan taraf ve kondansatörün kılıfının üzerindeki beyaz çizgi negatif(-) kutbu nitelemektedir. Transistörlerin düz olan tarafları içeri doğru bakmalıdır. Dirençler yönsüz olduklarından yönlerinin bir önemi yoktur. Dirençlerde önemli olan değerleridir. R1 ve R2 dirençleri 100 ohm yani sırasıyla kahverengisiyahkahverengi şeklinde olmalıdır. R3 ve R4 dirençleri ise 10 kohm yani sırasıyla kahverengisiyahturuncu şeklinde olacaktır.  Son olarak butonumuzu da devre kartında belirtilen yere yerleştirelim.
  5. Bir önceki adımda belirtiğimiz malzemeleri yerleştirdiğimize göre bu malzemeleri lehimleyebiliriz.

Son olarak lehimlemenin ardından bir yan keski yardımıyla uzun kalan komponent bacaklarını kısaltalım ve pilimizin eksi kutbu aşağıda(devre kartında) olacak şekilde yerleştirelim. Buton kapağımızı takmayı unutmayalım. Şimdi kendi yapmış olduğumuz devrenin gösterisini yapabiliriz. Unutmadan yapmış olduğumuz devremizi anahtarlık olarak da kullanabiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz