Raspberry Pi Pico, Raspberry Pi tarafından tasarlanan yepyeni bir mikrodenetleyici çipi olan RP2040 kullanılarak oluşturulmuş küçük, hızlı ve çok yönlü bir karttır. C ve MicroPython ile programlanabilen Raspberry Pi Pico, cihazları kontrol etmekten hafif bir ekranı çalıştırmaya kadar sayısız günlük işlemin temelini oluşturan teknolojiyi kullanmanızı sağlar.
Raspberry Pi Pico piyasaya çıktığı andan itibaren fiyat performans olarak da Arduino’ya rakip olmayı başarmış bir karttır. Raspberry Pi bu kartı geliştirerek yakın zamanda “Raspberry Pi Pico W” yi üretti.
Raspberry Pi Pico Özellikleri:
- Mikrodenetleyici Çip: RP2040 mikrodenetleyici çipi
- İşlemci:Çift çekirdekli Arm Cortex M0 +
- Saat Frekansı: 133 MHz
- SRAM: 264KB
- Dahili Flash Bellek: 2MB
- Mikro USB Giriş
- Castellated modül ile doğrudan taşıyıcı kartlara lehimlemek mümkündür.
- Cihaz ve ana bilgisayar destekli USB 1.1
- Uyku ve Düşük Güçte uyku modları bulunur.
- USB üzerinden depolama kullanarak sürük – bırak programlama
- GPIO Pin: 26
- 2 × SPI
- 2 × I2C
- 2 × UART
- 3 × 12-bit ADC
- 16 × PWM Kanalı (Kontrol edilebilir.)
- Dahili saat ve zamanlayıcı
- Sıcaklık sensörü
- Özel çevre birimi desteği için 8 × Programlanabilir G / Ç (PIO)
Robolink Akademi Raspberry Pi Pico ve Raspberry Pi Pico Port Hatası yazılarımızı incelemenizi tavsiye ederiz.
Raspberry Pi Pico W
Raspberry Pi RP2040 mikrodenetleyici çipine dayalı, Pico modelinin Wİ-Fİ destekleyen bir versiyonudur. Dahili olarak 2.4GHz bir kablosuz ara yüze ve dahili antene sahiptir. C ve MicroPython ile programlanabilmektedir. Pico ile aynı özelliklere sahip olup, 264 KB bir SRAM’e ve 133MHz bir saat hızına sahiptir.
Pico ile gerçekleştirebileceğiniz tüm projeleri desteklemekle beraber, üzerinde bulunan Infineon CYW43439 çipi sayesinde Wi-Fi özelliğine sahip olup kablosuz uygulamalarda kullanıma olanak tanıyor. Şuanlık wifi özelliği sadece MicroPython ile programlanabilse de ilerleyen süreçte kartın geliştirilip C/C++ ile de programlanabileceği söylenmekte. Yine ilerleyen süreçlerde bu çip sayesinde bluetooth gibi özelliklerin de pico ailesine katılacağından bahsediliyor.
Raspberry Pi Pico H
Raspberry Pi Pico H ise sanılanın aksine Pico W gibi farklı özelliklere sahip bir kart değildir. Raspberry Pi Pico ile tamamen aynı özelliklere sahip sadece lehimlenmiş headerları ve debug konnektörü bulunmaktadır üzerinde. Raspberry Pi, Pico satın alıp lehimlemek istemeyen ya da direkt olarak kullanıma hazır olan bir kart almak isteyen geliştiriciler için Raspberry Pi Pico H ‘ı piyasaya çıkarttı. Bu sayede Arduino’ya olan benzerliği de iyice arttı.
Arduino’nun hayatımızdaki yeri tabi ki vazgeçilmez olmakla beraber Pico hem hız olarak hem performans olarak gün geçtikçe daha kullanılabilir bir hale geliyor. Model çeşitliliği ile beraber ise Nodemcu ya da ESP32 gibi kartlara da rakip olacak gibi duruyor.