Merhaba bugün ki yazımda seri haberleşme UART ’ı anlatmaya çalışacağım.

UART nedir?

UART, evrensel asenkron alıcı / verici anlamına gelir ve iki cihaz arasında seri veri alışverişi için bir protokol veya kurallar kümesi tanımlar. UART çok basittir ve her iki yönde de iletmek ve almak için verici ve alıcı arasında yalnızca iki kablo kullanır. Her iki uçta da toprak bağlantısı vardır. UART’ta iletişim tek yönlü (veriler yalnızca bir yönde gönderilir), yarı çift yönlü (her iki taraf konuşur ancak bir seferde yalnızca bir tane) veya tam çift yönlü (her iki taraf aynı anda iletebilir) olabilir. UART’taki veriler çerçeveler şeklinde iletilir. Bu çerçevelerin formatı ve içeriği kısaca açıklanmış ve açıklanmıştır.

UART’ın en büyük avantajlarından biri asenkron olmasıdır – verici ve alıcı ortak bir saat sinyalini paylaşmaz. Bu, protokolü büyük ölçüde basitleştirse de, verici ve alıcıya belirli gereksinimler getirir. Bir saati paylaşmadıklarından, aynı bit zamanlamasına sahip olmak için her iki uç da aynı, önceden ayarlanmış hızda iletmelidir.

UART nerelerde kullanılır?

UART, en eski seri protokollerden biriydi. Bir zamanlar her yerde bulunan seri portlar neredeyse her zaman UART tabanlıdır ve RS-232 ara yüzleri, harici modemler vb. kullanan cihazlar, UART’ın kullanıldığı yerlerin yaygın örnekleridir.

Son yıllarda, UART’ın popülaritesi azaldı: SPI ve I2C gibi protokoller, çipler ve bileşenler arasında UART’ın yerini alıyor. Bir seri bağlantı noktası üzerinden iletişim kurmak yerine, çoğu modern bilgisayar ve çevre birimi artık Ethernet ve USB gibi teknolojileri kullanıyor. Bununla birlikte, UART, çok basit, düşük maliyetli ve uygulanması kolay olduğu için hala daha düşük hızlı ve daha düşük verimli uygulamalar için kullanılmaktadır.

  • UART çerçeveleri, başlangıç ve bitiş bitleri veri bitlerini ve  isteğe bağlı bir eşlik bitini içerir.

Kısaca özetler isek:

  • UART, evrensel asenkron alıcı / verici anlamına gelir ve seri veri alışverişi için basit, iki telli bir protokoldür.
  • Asenkron, paylaşılan saat olmadığı anlamına gelir, bu nedenle UART’ın çalışması için bağlantının her iki tarafında aynı bit veya baud hızı yapılandırılmalıdır.
  • Başlangıç ve bitiş bitleri, kullanıcı verilerinin nerede başladığını ve bittiğini belirtmek veya verileri “çerçevelemek” için kullanılır.
  • Tek bit hatalarını algılamak için isteğe bağlı bir eşlik biti kullanılabilir.
  • UART hala yaygın olarak kullanılan bir seri veri protokolüdür ancak son yıllarda bazı uygulamalarda yerini SPI, I2C, USB ve Ethernet gibi teknolojiler almıştır.

🚀 SPI Protokolü Nedir? yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

1 Yorum

  1. Bu uart yöntemi ile usb host shield görevi görecek bir devre yapılabilir mi. Mesela ch340 entegresi ile.
    Amacım bilgisayarlar için olan usb uçlu bluetooth aygıtını arduinoda alıcı olarak kullanmak. Teşekkürler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz