Merhaba arkadaşlar bu yazımızda 3 Boyutlu Yazıcıdan Çoklu Renk Baskı nasıl alınır bundan bahsedeceğiz.
Çoklu Renk Baskı Nedir?
Çoklu renk baskı bir parçanın tek renk filament ile değil birden fazla filament ile basılmasıdır. Ve bu şekilde birden fazla yani çok renkli baskı almış oluyoruz.
Yukarıdaki baskılar buna örnektir. Peki bu baskıları nasıl aldık?
Çoklu Baskı Nasıl Alınır?
Öncellikle göstereceğim bu yöntem tek nozül kullanan yazıcılar içindir. İlk önce baskımızı dilimleme programına atıyoruz(Ben Cura kullanıyorum).
Tabi ki yine bir küp kullanacağım 😊 Daha sonra
Uzantılar > Son işleme > G-Code öğesini Değiştir Sekmesine giriyoruz.
Girdikten sonra bizi böyle bir ekran karşılıyor.
Bu ekranda yazıcımız baskı anında ne yapmasını istiyorsak ayarlayabiliyoruz. Biz bugün renkli baskı almayı kullanıcaz. Bu sayfada Dosya Ekle > Pause at Height kısmına basıyoruz
Öncelikle Pause At kısmını “Height” değil “Layer Number” bunu yapmamızın sebebi baskının boyuna göre değil katman sayısına göre işlem yapsın.
Daha sonra kaçıncı katmanda ne yapması gerektiğini işliyoruz. Ben 20.katmanda durmasını “Home” konumuna gitmesini ve nozül’ün 200 derece olmasını istiyorum filament değişimi için.
Gerekli ayarlamaları yaptım. Artık yazıcım baskı 20.katmana geldiğinde 0,0(Home) konumuna gidicek. Peki daha sonra? Home konumuna gittikten sonra yazıcım içindeki filament’i değiştiriyorum. Daha sonra yazıcı farklı renk filament ile baskı kaldığı yerden devam ediyor ve bu şekilde çok renkli baskı alabiliyoruz. Daha fazla işlem yapmasını istiyorsanız daha fazla “Pause at Height” eklemeniz lazımdır.