Merhaba arkadaşlar, bu uygulamamızda ldr kullanarak gece lambası uygulaması yapacağız. 

Malzeme Listesi

Malzeme listesindeki malzemeleri kullanarak devremizi aşağıdaki şemaya uygun olarak kuralım. Ledimizin anot ucuna GND’yi bağlıyoruz. Katot ucuna ise 330R direnç ile 13.pine bağlıyoruz. Ldr sensörümüzün bir ucuna +5v , diğer ucunu ise A0 pinine ve 10k direnç ile GND’ye bağlıyoruz.

Arduino ile Gece Lambası  Uygulaması Kodları

İlk önce int led isminde değişken oluşturuyoruz ve ledimizin pin numarasını bu değişkene eşitliyoruz. Daha sonra int deger isminde değişken oluşturuyoruz ve analog girişten yani ldr den gelen değerleri bu değişkene aktaracağız.

Setup fonksiyonunda ledimizi OUTPUT(çıkış) olarak tanımlamamız gerekiyor. 

Loop fonksiyonunda ilk A0 pininden okuduğumuz değeri deger değişkenine aktarıyoruz. Daha sonra okuduğumuz değeri kontrol ederek 50 den küçükse ledimiz yansın, değilse sönsün kodumuzu yazıyoruz. Ben burda 50 olarak kullandım. Siz bu değeri değiştirerek hangi değerlerin altında ledin yanmasını sağlayabilirsiniz. Gündüz olunca bu deger 1023 a kadar yaklaşacaktır. Karanlık olunca ise 0 a yaklaşacaktır. 50’nin altına düşünce otomatik olarak ledimiz yanacaktır.

Örnek olarak gece lambası gibi kullanabiliriz. Gece olduğu zamanlar ledimiz otomatik yanar, sabah olunca ise otomatik kapanır.

int led = 13;
int deger;
void setup(){
   pinMode(led,OUTPUT);
}
void loop(){
   deger = analogRead(A0);
   if(deger<50)
      digitalWrite(led,HIGH);
   else
      digitalWrite(led,LOW);
}

Kodları yazdıktan sonra arduinomuzu bilgisayara bağlayıp yükleme işlemini yapabiliriz. 

Ldr Nedir? Yazımız için tıklayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz