Merhaba arkadaşlar çoğu kişinin arduino kütüphane yükleme, kullanma aşamasında sorun yaşadığı için bu yazıyı yazmak istedim.

Kütüphane Nedir ?

    Kütüphaneler bir sensöre, modüle veya ekran gibi şeylere arduinoyu bağlamamızı kolaylaştıran bir kod paketi diyebiliriz. Bu kod paketlerini başka geliştiriciler yazmıştır ve bizde bu kod paketlerini kullanarak çok kolay bir şekilde veri yazma, okuma işlemlerini yaparız. Kütüphaneleri kullanmadan da kod yazılabilir. Ama kodumuz çok uzun olur ve her şeyi bizim yapmamız lazımdır. En basitinden pinMode(led,OUTPUT) komutunu çalıştırınca arka planda arduinonun kendi kütüphanesinde bazı işlemler yapılıyordur. Bu fonksiyonlar arduinonun temel fonksiyonlarıdır. Temel fonksiyonlarından ayrı olarak geliştiricilerin yazmış olduğu kütüphaneler vardır.

    Örnek olarak bir lcd ekrana yazı yazmak için veya bir servo motoru belirli bir açıya getirmek için kütüphanelere ihtiyacımız vardır. Örnek olarak aşağıya servo motor kullanımı ile ilgili bir kod koydum. Bu kod servo motoru 90 dereceye ayarlıyordur. Aslında arka planda çok uzun kodlar var ama kütüphane kullandığımız için bazı fonksiyonlar ile çok kısa bir kod yazmış oluyoruz.

#include <Servo.h> #Kütüphane ekledik
Servo servo1;
void setup() {
servo1.attach(90);
}
void loop{
}

    İlk satırda kütüphaneyi include kodu ile ekledik. Eğer kütüphane sizde indirilmemiş veya kurulmamışsa bu kodu yazınca hata verecektir. Servo motor için gerekli kütüphane arduino ide de otomatik olarak yüklü gelir. Farklı kütüphaneler yüklü gelmediği için hata verebilir. Bu yüzden ilk olarak kütüphaneyi indirmeniz gerekiyor. Daha sonra kurulum yapıp kod yazmaya geçebiliriz.

Kütüphane nasıl indirilir, kurulur ?

    Kütüphaneyi indirmek ve kurmak için 2 yöntem vardır.

1.Yöntem 

    Bu yöntemde internette girmeden direk arduino ide üzerinden kütüphane indirme ve kurma işlemlerini yapacağız. Arduinoyu açtığımızda karşımıza böyle bir ekran çıkacaktır.

    Daha sonra Taslak->Library Ekle ->Kütüphaneleri Yönet kısmına tıklayalım veya resimde gördüğünüz gibi CTRL+SHIFT+I tuşları ile de bu ekranı açabiliriz.

    Ekranı açınca karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.

    Sağ üstteki arama kısmında kurmak istediğimiz bir kütüphanenin ismini yazarak arama işlemi yapalım. Örnek olarak DHT11 kütüphanesini yüklemek istedim. Çok sayıda kütüphane olabilir ve bu kütüphaneler birbirinde farklı olduğu için kodlarını yazarken de farklılıklar olacaktır.

    SimpleDHT isminde bir kütüphane buldum ve versiyonlardan en son versiyonu seçip kur butonuna basalım. Kurulum yaptıktan sonra aşağıdaki gibi mavi bir renkte INSTALLED yazısı kütüphanenin yanında yazacaktır. Bu kurulduğu anlamına gelmektedir.

    Kütüphanemiz başarı ile kurulmuştur. Kütüphanenin nasıl kullanıldığı hakkında bilginiz yoksa kütüphanenin altında mavi bir renkle yazılmış olan More info linkine basarak kütüphanenin nasıl kullanacağı hakkında geliştiricinin sitesine sizi yönlenderecektir.

2.Yöntem

    Bu yöntemde ise kütüphane yöneticisinde olmayan veya internette bulduğumuz bir kütüphaneyi yüklemek için kullanıyoruz. İnternette bulduğumuz kütüphaneler genelde ZIP şeklindedir. İlk önce internette bulduğumuz kütüphaneyi ZIP şeklinde indirmemiz gerekiyordur. Güncel olarak kullandığım kütüphaneleri github sayfama ekledim ve zamanla bu kütüphaneleri çoğaltacağım. Kütüphane indirme işlemini github üzerinden göstermek istiyorum.

    İlk önce bu linke tıklayarak kütüphanelerin bulunduğu github sayfasına gidelim.

    Karşımıza böyle bir ekran geliyor ve yüklemek istediğimiz kütüphaneyi seçiyoruz. Ben DS1302 RTC Saat Modülü kütüphanesini seçeceğim.

    virtuabotixrtc.zip tıkladıktan sonra karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran çıkacaktır.

    Buradan sağ alt tarafta bulunan Download butonuna tıklayarak kütüphanemizi indirelim. Butona tıkladığımızda kütüphanemiz aşağıda gördüğünüz gibi ZIP şeklinde indirilmiştir.

Kütüphane indirme işlemini tamamladığımıza göre arduinoyu açalım. Taslak->Library Ekle->.ZIP Kitaplığı Ekle kısmına tıklayalım.

    Karşımıza dosya seçme ekranı çıkacaktır. Buradan indirdiğimiz ZIP dosyasını bulalım ve seçip aşağıdaki görüldüğü gibi OPEN‘a basarak yükleme işlemini gerçekleştirelim.

    Aşağıda gördüğünüz gibi yükleme işlemimiz başarıyla gerçekleştirilmiştir.

    Dosya-> Örnekler kısmında da gördüğümüz gibi RTC kütüphanemiz gözüküyor ve içerinde 2 adet de örnek varmış 🙂

   Kütüphane yükleme işlemimiz bu kadar arkadaşlar. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ediyorum ve anlamadığınız bir yer olursa aşağıdan yorum olarak yazabilirsiniz.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz