Günümüzün yeni trendi 3D yazıcı. Farklı alanlarda birçok kullanımı olan 3D yazıcılar dikkatinizi çekiyor ama hangisini almanız gerektiğini bilmiyorsanız bu yazımıza göz atmanızı tavsiye ederiz. 🙂
1.Baskı Teknolojisi
3D yazıcı seçerken dikkat etmeniz gereken ilk ve en önemli konu kullanılan baskı teknolojisidir.Yaygın olarak FDM ve SLA teknolojileri kullanılır.Peki FDM ve SLA nedir ?
FDM
FDM(Fused Filament Fabrication) , sıcak bir başlık vasıtasıyla eritilen termoplastik malzemenin baskı tablası üzerine, katman katman akıtılıp eklenmesiyle üretim yapılan 3D baskı teknolojisidir. Dünyada yaygın olarak FDM baskı teknolojisi kullanılır.
Dünyada yaygın olarak kullanılan bu teknolojisinin avantajları ve dezavantajları neler ?
- Hızlı prototipleme .
- Düşük maliyetle üretim yapma .
- Ürün yelpazesi genişliği.
- Dayanıklılık.
- Yığma tekniğini kullanarak baskı yaptığından katman çizgileri olması muhtemeldir.
- Karmaşık ayrıntılar için uygun değildir.
Birçok avantajı olan FDM 3D yazıcıların kullanım alanları da oldukça fazla.Eğitim,uzay ve havacılık ,otomotiv sektörlerinde yaygın olarak kullanılırken hobi edinmek isteyenler içinde çok iyi bir tercih.
SLA
SLA ( Stereolitografi ) teknolojisi reçineyi ışıkla sertleştirerek çalışan bir 3 boyutlu baskı teknolojisidir. Işık, fotopolimerizasyon denilen bir işlemle bir sıvı reçineyi katılaştırır ve üretilecek parçayı kat kat oluşturur.
SLA baskı teknolojisinin avantajları ve dezavantajları neler ?
- Karmaşık detaylar için uygundur.
- Düzgün yüzey kalitesine sahiptir.
- Düşük malzeme tüketimi.
- Dayanıklılığı azdır.
- Güneşe maruz kaldığında deforme olabilir.
- Baskı sonrası işlem daha uzundur.
SLA baskı teknolojisine sahip 3D yazıcılar sağlık sektörü, mücevher ve oyuncak üretimi gibi alanlarda kullanılır.
Yukarıda temel hatlarıyla FDM ve SDM teknolojilerinden bahsettik.Hangisinin size daha uygun olduğuna karar verdiyseniz diğer özellikleri incelemeye geçebiliriz . 🙂 Eğer karar veremediyseniz bu modelleri inceleyebilirsiniz : Creality CR-10 S4 3D Yazıcı, Creality LD-002H Reçine 3D Yazıcı, Creality Ender-3 V2 3D Yazıcı , Anycubic Mega X-3D Printer .
2.Baskı Tablası
3D yazıcıların en önemli parçası tartışmasız baskı tablalarıdır. Kaliteli bir ürün çıkarmanın yolu iyi bir baskı tablasından geçiyor.Kendinize uygun 3D yazıcıyı ararken kesinlikle bu konuya dikkat etmelisiniz. Gelin hep beraber tabla çeşitlerini inceleyelim.
Cam Tabla
Cam tabla şu an kullanılan en popüler tablalardan biridir. Yüzeyi sert ve düzdür.Aynı zamanda yoğunluğundan dolayı ısıyı zeminin her yerine eşit yayabilir .BuildTak gibi yapışkanlı çıkartmalar için mükemmel bir yüzeydir.
Anycubic Ultrabase Baskı Tablası
Anycubic Ulrabase baskı tablası ,sıcakken baskıya yapışır fakat soğuduktan sonra baskıyı kolaylıkla serbest bırakır. Mükemmel düzlük ve homojen bir ısıtma sağlar. Pürüzsüz bir baskı tabanı oluşturur. Herhangi bir ek yapıştırıcıya gerek duymaz.
BuildTak Baskı Tablası
BuildTak baskı tablası cam tablada aradığını bulamayanlar için çok iyi bir çözüm. Çünkü çok daha esnek bir yapıya sahip.Tablayı esneterek baskıyı kolaya bir şekilde çıkarmanıza yardımcı oluyor.Baskı plakası yüzeyi çıkarılabilir hatta değiştirebilir bir yapıya sahip.Bu özellik üretim yaparken hız kazanmanıza da büyük katkı sağlıyor.Bazı zor tarafları da var tabi ki .:) Zeminin düz bir yüzeye yapıştırılması önemli bir detay.
3.Baskı Malzemesi
Önemli özellikleri sıralamamız bitti sanıyorsanız yanılıyorsunuz .:) Hemen diğer önemli konuya geçiyoruz ham madde ! En sık kullanılan filamentler PLA ve ABS’dir.
PLA nedir ?
PLA(Poli Laktik Asit) mısır nişastasından elde edilen bir filament türüdür. PLA’nın sert bir yapısı vardır ve esneme payı düşüktür.Bu yüzden kırılgan bir yapıya sahiptir. Mısır nişastasından elde edildiği için sağlıklı ve çevreye duyarlı bir tercihtir.Hızlı soğutma özelliği olduğu için basılan ürünlerde eğrilme sorunları yaşanma olasılığı azdır. 3D yazıcılar ile ilgilenmeye yeni başlayanlar için mükemmel bir tercih .:)
ABS nedir ?
ABS(Akrilonitril Bütadien Stiren ) petrolden üretilen filament çeşididir. Esnekliği ve gücü ile oldukça dikkat çeken bir filament türüdür.Yüksek erime noktasına sahip olduğundan yüksek ısıda kolaylıkla deforme olmaz .PLA ile kıyaslandığında soğuması daha uzun sürer. ABS ile baskı yaparken ortama bir duman yayar ve belirgin bir koku yayar. ABS ile baskı yaparken odayı havalandırmayı unutmayın bizden söylemesi .:)
4.Katman Kalınlığı
FDM teknolojisi kullanılırken baskı katmanlar halinde yapılır.Yapılan katman kalınlığı baskının kalitesini doğrudan etkileyen bir faktördür.Katman kalınlığı azaltıldığında yaptığınız ürün daha kaliteli ve detaylı olur.Aynı zamanda katman kalınlığı azalırken katman sayısı da artar.Dolayısıyla üretim yapma süreniz artar.
3D yazıcılarla ilgili merak ettiğiniz başka konular için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz . 🙂