Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda 3D Yazıcı otomatik tabla kalibrasyonu nedir? ve nasıl yapılır? bunlardan bahsedeceğiz.
Son zamanlarda hayatımızda çokça gördüğümüz 3D Yazıcıların kaliteli baskı almak için dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biride Tabla Kalibrayonu(Ayarı)’dır.
Tabla Kalibrasyonu baskının kalitesini doğrudan etkileyen bir durumdur. Tabla Kalibrasyonunuz bozuk ise Baskı tablaya yapışmayacak yada çok yakın olduğundan Nozzle tıkanması olucak.
Bunu önlemek için ise Otomatik Tabla Kalibrasyon Sensörlerden biri olan BL Touch Sensörünü görücez.
BL Touch 3D Yazıcı dünyasında sıkça kullanılan bir Otomatik Kalibrasyon Sensörüdür. Diğer sensörler gibi yüzey ayırt etmeden ölçüm yapabilmektedir. Bu şekilde tablanızın metal gibi yüzeyler olmasına gerek yok. BL Touch aslında içerisinde bulundurduğu bir Servo Motor ile çalışmaktadır. Ölçüm Yapan Probun hareketlerine Kontol Kartımıza değerler göndermektedir.
BL Touch Montajı Nasıl Yapılır?
İlk önce 3D Yazıcımız için uygun olan parçayı basıyoruz. Daha Sonra paket içerisinden çıkan M3 civatalar ile montajlıyoruz.
BL Touch Program Ve Kontrol Kartı Ayarları Nasıl Yapılır?
Sensörümüzü montajladıktan sonra, Kontrol Kartımıza bağlantılarını yapıyoruz
Sensörün Servo ve Switch bağlantıları yukarıdaki gibidir bu bağlantılar diğer kartlarda farklı olabilir şuanda baz aldığımız kart Ramps 1.4’dür.
Montajı ve Kablo bağlantılarını tamamladıktan sonra sıra Program kısmında. Bunun için Bilgisayarımıza Arduino İde Programını ve Marlin 2.0 Yazılımını indiriyoruz.
Daha Sonra Marlin.ino’yu çalıştırıyoruz.
Marlin.ino’yu çalıştırdıktan sonra Marlin’den Configration.h kodunu açıyoruz. Açtıktan sonra kod bloğunda
#define BLTOUCH başındaki “//”kaldırıyoruz.
Daha sonra #define MIN_SOFTWARE_ENDSTOP_Z’nin başına “//” ekleyerek etkisiz hale getiriyoruz.
Daha sonra #define Z_MIN_PROBE_ENDSTOP_INVERTING false true yapıyoruz.
Daha sonra #define AUTO_BED_LEVELING_BILINEAR başındaki “//”kaldırıyoruz.
Daha sonra
#define LCD_BED_LEVELING
#define Z_SAFE_HOMING aktif ediyoruz.
Son olarak Configuration_adv.h kodunu açıyoruz ve
#define BLTOUCH_FORCE_SW_MODE aktif ediyoruz.
Ve yazılım ile ilgili olan kısımları bitirmiş oluyoruz. Şimdi kalan işlemlere Lcd Ekran ve Cura Dilimleme programı ile devam edeceğiz.
BL Touch Lcd Ekran Ve Cura Ayarları Nasıl Yapılır?
İlk önce Lcd Ekran üzerinden Auto Home çalıştırıyoruz ve Gözlemliyoruz ilk önce Prob daha sonra da Nozzle ın Tablanın ortasında olduğunu görüyoruz. Daha sonra Tablayı ve Nozzle ısıtıyoruz. Ve tekrar Auto Home diyoruz.
Daha sonra Motion Sekmesinden Move Axis den Move Z’ye geliyoruz. Buradan Z eksenimizi aşağı alıyoruz taki Nozzle ile Tabla arasında bir A4 kağıdı mesafesi kalana kadar. İstediğimiz mesafeyi bulduktan sonra orada yazan değeri not ediyoruz.
Örnek(-1.35)
Daha sonra Probe Z Offset kısmına geliyoruz ve biraz önce aldığımız değeri yazıyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra yaptığımız ayarları kaydetmek için Store Settinge basıyoruz ve ayarları kaydediyoruz. Ondan sonra tekrardan Auto Home yapıyoruz. Ve Motion Sekmesinden Move Axis den Move Z’ye geliyoruz ve orada yazan değeri 0 yapıyoruz. Ve şimdi Tablamızı kalibre etmek için Motion sekmesinden Bed Leveling den Level Bed’e basıyoruz. Ve 3D Yazıcımız 9 noktadan kalibrayon yapıyor.
Daha sonra istersek her baskıdan önce 3d yazıcı tabla kalibrasyonu yapmasını istiyorsak.
Start G-code
G28; Home all axes
G29; Auto Bed Leveling
Ekliyoruz ve yazıcımız her baskıdan önce kendini Auto Home aldıktan sonra Bed Leveling yapacaktır.
3 Boyutlu yazıcı elektronik ve mekanik parçaları nelerdir? yazılarımız için tıklayın.