Doluluk Oranı Nedir ?

Doluluk oranı kısaca baskı alacağınız parçanın gövdelerinin içerisindeki yapının yüzde kaçının dolu olacağını belirleyen parametredir.

Biz bu yazımızda başlıktan da anlaşılacağı üzere aynı parça içerisinde farklı doluluk oranlarının nasıl ayarlanabileceğini inceleyeceğiz. Ayarlamalarımızı yapar iken Ultimaker Cura dilimleme programının 4.2.1 sürümünü kullanacağız.

Parçanın Hazırlanması

Resim 1

Resim 1 de görüldüğü üzere örnek parçamızı dilimleme programımıza çağırıp tabla yerleşimini yapıyoruz.

Resim 2

Parçamızı yerleştirdikten sonra yapmamız gereken “Custom Supports” (Resim 2) seçeneğinden parçamıza uygun olan destek tipini seçerek parçaya eklemektir (Resim 3).

Resim 4
Resim 3

Destek tipini seçtikten sonra parçamızın üzerine tıklayarak tablada oluşturmuş oluyoruz (Resim 3). Ekranımızın sol tarafında kalan menümüzden destek parçamız seçili iken “scale” menüsünden istenilen boyutlara getirilir.

Örnekteki parçamızın ölçüleri 30x30x5 mm dir. Destek parçamızın ölçüsü 30x10x5 mm dir ve örnek parçamızın en sağ kenarıyla aynı hizada yerleştirilmiştir(Resim 4).

Resim 6
Resim 5

Destek parçası seçili durumda sol tarafta bulunan ayarlardan “Parça Başına Ayar” seçeneği seçilir ve ağ tipi “Diğer modellerle örtüşme ayarlarını değiştir” olarak belirlenir (Resim 5)

Ağ tipi değiştirildikten sonra “Ayarları seçin” seçeneği seçilerek destek parçamızın modelimiz üzerindeki etkisinin nasıl olmasını istediğimiz ayarlar menüsü açılır.

Açılan ayarlar menüsünden seçili olan kısım için özel değerler belirlenebilir (dolgu yoğunluğu, dolgu şekli, duvar hattı sayısı vb.) (Resim 7).

Resim 7

İstenilen değerler her kısım için aynı adımlar tekrar izlenerek yinelenebilir ve parçanız için farklı bölgelerde farklı baskı özellikleri elde edebilirsiniz. Örnek parçamızda iki ayrı destek parçası kullanılarak özel iki bölge oluşturuldu. Özel ayar yapılmayan kısımda ise normal baskı değerlerimiz dilimleme programı tarafından kabul edilmiştir. Parçamız 30x30x5 mm olduğundan bir adet 30x10x5mm ölçülerinde bir destek parçası daha eklenmiş ve farklı baskı değerleri belirlenmiştir ( Resim 8)

Resim 8

Soldan sağa dolgu yoğunluğu ve dolgu tipi;

  • %5, Çizgiler
  • %30, Gyroid
  • %25, Kübik

Sonuç ve Öneri

Özellikle imalat sektöründe parça tasarımı yapılırken ; parçanın nerede kullanılacağı, hangi yükler altında çalışacağı ve nerelerinden deforme olabileceği analiz edilerek imalat süreci bu parametrelere göre belirlenir.

3 Boyutlu baskı yönteminde ürünlerimizin iç yapısının nasıl olması gerektiğini ve yüklerin dağılımına göre ürünlerimizin içinde bölgesel olarak iç doluluk oranının dağılımını ayarlayarak ; sizin hem istediğiniz hafiflikte hem de ihtiyacınız olan dayanıma uygun üretimler yaparak maliyetinizin düşürülmesinde önemli rol oynamaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz